Συνταγές
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τα πιο υπέροχα και αγαπημένα παραδοσιακά Ισλί
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά ζύμης
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
για τη γέμιση
2 κούπες καρύδια χοντραλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
2 κουταλιές ζάχαρη
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπόλ ρίχνουμετο αλεύρι με το αλάτι κι ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώνουμε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Δεν παραζυμώνουμε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα το καθ’ ένα σε 8 μπαλάκια.
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώνουμε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο. Τοποθετούμε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντάμε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πιρουνιών. Όταν ετοιμαστούν όλα, ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45′ περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρυπάμε 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση. Κατόπιν ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας σε μικρή κατσαρόλα τα υλικά. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήνουμε να σταθούν 3′, περιχύνοντάς τα με σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίχνουμε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ’ ένα.
Δένουμε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίχνουμε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σκεπάμε με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά.
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!!
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.