Συνταγές
Ήρθε η ώρα για ισλί, ένα ανατολίτικο σιροπιαστό.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε
1 κιλό ζάχαρη 700 γραμμάρια νερό, 1 φέτα λεμονιού και 3 βανίλιες κάψουλες.
Για τη ζύμη
150 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, 525 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 225 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό, 100 γραμμάρια βούτυρο λειωμένο αγελαδινό, 250 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο, ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι, 1 αυγό και 4 κομμάτια λαδόκολλα ίδιων διαστάσεων (40 Χ 40 εκατοστά περίπου).
Αφού φτιάξουμε τη ζύμη και τη χωρίσουμε στα 2, για την μισή ζύμη θα χρειαστούμε επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας κακάο, 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο, 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι και 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό.
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το ξύδι,το λάδι και το βούτυρο και τα χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατώνουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε και το αλεύρι διαδοχικά με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Τοποθετούμε τη μισή ζύμη σε άλλο σκεύος, προσθέτουμε το κακάο, το γαρίφαλο, το σουσάμι και 1 κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Παίρνουμε τη λευκή ζήμη, την τοποθετούμε στο κέντρο της λαδόκολλας και με τα χέρια μας την πατάμε έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο.
Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη τη δεύτερη λαδόκολλα έτσι ώστε να είναι η μία λαδόκολλα πάνω στην άλλη στις ίδιες αποστάσεις και με τον πλάστη πατάμε τη ζύμη προς όλες τις κατευθύνσεις και την απλώνουμε στις διαστάσεις της λαδόκολλας. Με την ίδια διαδικασία, ανοίγουμε με τις άλλες δυο λαδόκολλες και την καφέ ζύμη. Κόβουμε ότι ζύμη προεξέχει από τις λαδόκολλες.
Αφαιρούμε και από τις 2 δύο ζύμες την επάνω λαδόκολλα και με προσοχή τοποθετούμε πάνω στη λευκή ζύμη την καφέ, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη που μόνο στο κάτω και στο πάνω μέρος να υπάρχει λαδόκολλα. Πατάμε ελαφρά με τον πλάστη και αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα της καφέ ζύμης. Κόβουμε τη ζύμη με ψαλίδι σε δύο ίσα παραλληλόγραμμα. Από την άκρη της ζύμης, διπλώνουμε σε ρολό σιγά σιγά, τραβώντας ελαφρά τη κάτω λαδόκολλα και σχηματίζουμε ένα ρολό ζύμης.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και στο δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Κόβουμε λοξά σε ίσα μέρη το κάθε ρολό. Στρώνουμε σε ταψί και πάλι λαδόκολλα (μπορούμε να στρώσουμε από τις χρησιμοποιημένες). Με τσιμπιδάκι βλεφαρίδων κεντούμε το κάθε ρολό και το τοποθετούμε σε ταψί. Ψήνουμε στους 180 για 40 με 45 λεπτά. Ταυτόχρονα φτιάχνουμε και το σιρόπι, το οποίο και αποσύρουμε από τη φωτιά 3 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού.
Μόλις βγάλουμε τα ισλί από το φούρνο τα σιροπιάζουμε, καυτά τα ισλί και ζεστό όχι καυτό το σιρόπι. Η περισσότερη προσοχή είναι στην τοποθέτηση της καφέ ζύμης στην λευκή ζύμη, τα υπόλοιπα απλά και η υπομονή χρειάζεται λίγο παραπάνω στο κέντημα του κάθε κομματιού.
Η Συνταγή είναι από Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.