Νηστισιμα
Νηστίσιμη πίτα με γέμιση από μανιτάρια και σπανάκι, βασισμένη σε μοναστηριακή συνταγή
Υλικά: Για τη ζύμη: 4 κούπες αλεύρι 2 κούπες νερό χλιαρό 1 κουταλιά λάδι + 1 ξίδι Για τη γέμιση: 4 μανιτάρια άγρια ή καλλιέργειας 1 κιλό σπανάκι 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ματσάκι άνηθος 1 ποτήρι λάδι Αλάτι – Πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη […]
Υλικά:
Για τη ζύμη:
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι + 1 ξίδι
Για τη γέμιση:
4 μανιτάρια άγρια ή καλλιέργειας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
1 ποτήρι λάδι
Αλάτι – Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το νερό, το οποίο προσθέτουμε λίγο-λίγο, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φύλλα, τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το σπανάκι με το λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Στρώνουμε σε ένα ταψί 4 φύλλα, αφού τα ραντίσουμε ανά ένα με μείγμα από λάδι και λίγο βούτυρο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με το λάδι και το βούτυρο.
Αλείφουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° Κελσίου για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί στο εσωτερικό της. (Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι μήπως είναι έτοιμη νωρίτερα).