Connect with us

Πιτες

Κιχιά, κοζανίτικες στριφτές τυρόπιτες

Published

on

kihi

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ξίδι
1 κ. κ. αλάτι
2 φλιτζ. χλιαρό νερό
250  γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
350 γρ. φέτα μαλακιά
150 γρ. μανούρι
2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά
Για το άλειμμα
1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με 1 κ. σ. γάλα
ελαφρά λιωμένο βούτυρο

Παρασκευή

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να  σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πλάθουμε σε μακρόστενο ρολό και το κόβουμε, σε κομμάτια πάχους 5 εκ, τα οποία πλάθουμε μετά σε μικρότερες μπάλες.

Παίρνουμε μία μικρή μπάλα, την αλευρώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο 10 – 15 εκ.  Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τη μια πλευρά του φύλλου και στη συνέχεια κολλάμε τα φύλλα μεταξύ τους ανά τέσσερα. Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε δεν το αλείφουμε με βούτυρο. Ανοίγουμε ξανά τα κολλημένα φύλλα αυτά σε λεπτό φύλλο και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά. Όλη η διαδικασία του ανοίγματος των φύλλων γίνεται με αλευρωμένη βέργα και σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.

Θρυμματίζουμε τα τυριά, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με το βούτυρο, το κόβουμε σε τέσσερις λωρίδες και βάζουμε το μείγμα του τυριού, κατά μήκος της κάθε λωρίδας, το διπλώνουμε για να κλείσουμε τη γέμιση και το ρολάρουμε στρίβοντας το σαν φίδι.

Μεταφέρουμε το πρώτο κιχί σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο. Αλείφουμε τα κιχιά με αβγό ή με βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

ΠΗΓΗ

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές6 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές5 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

Συνταγές12 λεπτά ago

Πιρουνιά και απόλαυση – νηστίσιμη πίτα του βοσκού με μανιτάρια και λαχανικά!!

Συνταγές1 ώρα ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές15 ώρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές17 ώρες ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές19 ώρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Συνταγές21 ώρες ago

Ελάτε να σκαρώσουμε μια καρυδόπιτα

Συνταγές23 ώρες ago

Ένας εκλεκτός αλλά και ξεχωριστός μεζές – καβουρμάς πρόβειος

Συνταγές1 ημέρα ago

Της τεμπελιάς το φαγητό – γεμιστά, εύκολα και γρήγορα μαγειρεμένα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα Λαζαράκια επιστρέφουν – Εύκολη, πασχαλινή συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Για το μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου – φράουλενιο και σοκολατένιο χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα υπέροχο λικέρ μανταρίνι γεμάτο αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

Συνταγές3 ημέρες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

Συνταγές4 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

Συνταγές5 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές5 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

Συνταγές5 ημέρες ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

Exit mobile version