Συνταγές
Παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί με προζύμι – αφράτο και σπιτικό
Η Συνταγή είναι από Thanos Ntrosxos– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
14 κούπες κίτρινο αλεύρι, 6 λευκό, 5 κτγ. αλάτι, 2 ποτήρια προζύμι ξινό αναπιασμένο, χλιαρό νερό. Κοσκίνισα τα αλεύρια, τα έβαλα στο ζυμωτήριο, έβρεξα με χλιαρό νερό το αλεύρι και πρόσθεσα το αναπιασμένο προζύμι και το αλάτι.
Όσο ζυμώνονταν προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να έχω μια ζύμη λεία και ελαστική. Ζυμώνουμε περίπου 15 λεπτά. Χώρισα σε 4 μέρη. Έχουμε 4 φόρμες αντικολλητικές κέικ μια μεγάλη και 3 μεσαίου μεγέθους.
Έριξα σουσάμι από κάτω, τοποθέτησα τα κομμάτια ώστε να είναι μέχρι τη μέση της φόρμας, πάτησα να δώσω ωραίο σχήμα και πασπ’αλισα με λίγο αλεύρι την επιφάνεια ώστε αφού τυλίξουμε με μεμβράνη να μην κολλήσει όταν θα βγεί.
Αφήνουμε να φουσκώσουν στον φούρνο στους 45 βαθμούς περίπου 1 1/2 με 2 ώρες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς 45 λεπτά και άλλα 30 στους 180 βαθμούς.
Η Συνταγή είναι από Thanos Ntrosxos – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τώρα μπορείς και εσύ! Εύκολες και γρήγορες συνταγές για το τραπέζι σου. Προτείνουμε Ευλογημένο ψωμάκι με γλυκάνισο…
Η Συνταγή είναι από κ. Κατερίνα Λάμπρου – “Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.
Υλικά:
2 κιλά αλεύρι σταρένιο
1500 ml. χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κτγ. αλάτι
γλυκάνισο, προαιρετικά)
σουσάμι για από πάνω
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε λίγο από το νερό και τη μαγιά, ανακατεύω να διαλυθεί, προσθέτουμε το αλεύρι, το γλυκάνισο, το αλάτι, ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε, το νερό δεν μου το πήρε όλο), φτιάχνεται μια ζύμη να μην πολυκολλάει στα χέρια.
Έχουμε λαδώσει τη μεγάλη γάστρα της Tupperware και τοποθετούμε το μείγμα, βρέχουμε με τα χέρια μας την επιφάνεια του ψωμιού και ρίχνουμε το σουσάμι, σκεπάζουμε.
Ψήνουμε στον αέρα στους 50 βαθμούς για τριάντα λεπτά, και μετά στους 180 βαθμούς για μια ώρα και δέκα λεπτά, (ανάλογα τη δύναμη της κάθε κουζίνας).
Βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε για λίγο, και ύστερα το τοποθετούμε σε πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Η Συνταγή είναι από κ. Κατερίνα Λάμπρου – “Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.