Συνταγές
Στην πατρίδα μας ο μπακαλιάρος έχει επετειακό χαρακτήρα και συνηθίζεται να τρώγεται σε νηστεία, όπως είναι η γιορτή του ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ο βακαλάος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, ο πλέον διαδεδομένος είναι τηγανιτός αλευρωμένος ή με κουρκούτι συνδυασμένος με σκορδαλιά, είναι ίσως το ιδανικότερο φαγητό για να συνοδευτεί από την ρετσίνα.
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο μπακαλιάρου 1000-1200 γρ.
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει
1 σκελίδα σκόρδο
Αρκετό ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε να ξαρμυρίσει για 18 ώρες.
Αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκκαλα.
Βάζουμε το ξαρμυρισμένο ψάρι σε σουρωτήρι και κατόπιν σε απορροφητικό χαρτί για να μείνει με ελάχιστη υγρασία.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και μια σκελίδα σκόρδο, όταν το σκόρδο ξανθύνει το αφαιρούμε και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να φτιάξουμε χυλό τηγανίσματος, (κουρκούτι) θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές:
1η παραλλαγή
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
Μισό φλιτζάνι γάλα
Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το αναμιγνύουμε με το γάλα και το βούτυρο. Ενώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
2η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι όλων των χρήσεων
2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του τσαγιού κοφτό αλάτι
1 αυγό και ένα κρόκο αυγού
¾ του φλιτζανιού γάλα
Μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους με το βούτυρο και το γάλα. Ενώνουμε το υγρό και στο στερεό μείγμα και προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά για να σχηματιστεί ο λείος χηλός.
3η παραλλαγή
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τσίπουρο
½ κουταλάκι του τσαγιού ζάχαρη
Νερό όσο πάρει για να γίνει χηλός
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμιγνύουμε τα υλικά σε βαθύ μπολ, συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χηλός.
4η παραλλαγή
1 κουτί μπύρα
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
Ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και το πιπέρι σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό. Προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το κουρκούτι στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα.
Σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το τρίβουμε με τα χέρια. Βάζουμε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αλεσμένα υλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως.
Πατάμε καλά την σκορδαλιά με ένα πιρούνι για να ανακατευτούν τα υλικά.
Η σκορδαλιά διαιρείται στο ψυγείο και την σερβίρουμε δροσερή.
Σκορδαλιά γίνεται και με πατάτες ή και με καρύδια ή αμύγδαλα.
Η Συνταγή είναι από Panagiotis Koukouvitis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.