Συνταγές
Ένας πολύ γρήγορος και οικονομικός τρόπος να φας τον μπακαλιάρο με πατάτες και σκορδαλιά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1000 γρ. μπακαλιάρο παστό
λάδι για τηγάνισμα
χυμό ενός λεμονιού
Βάζω τον μπακαλιάρο σε νερό για 24 ώρες αλλάζοντας κάθε 3-4 ώρες το νερό.
Κουρκούτι
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κτγ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι, ζάχαρη, μπύρα παγωμένη
λίγο ούζο
σκορδαλιά με πατάτες
500 γρ. πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ(ΠΛΑΚΙ)
Υλικά:
1 φύλλο μπακαλιάρο 800-1000 γραμμάρια
4-5 μέτριες πατάτες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Σκόρδο
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 Κουτάκι κονκασέ
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι για να μη τσιγαριστούν και βαρύνουν το φαγητό μας.
Αφού βράσουν κανένα δεκάλεπτο προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά από λίγο το μαϊντανό.
Αλατίζουμε ελάχιστα, (γιατί πάντα ο μπακαλιάρος κρατά αλάτι), και προσθέτουμε το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν άλλα 10-15 λεπτά.
Ωστόσο, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε.
Σε στρογγυλές φέτες πάχους 1-1,5 cm . Τις αλατίζουμε ελάχιστα και τις στρώνουμε σε ταψάκι, (σε μια στρώση κατά προτίμηση) .
Απλώνουμε πάνω τους το μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να είναι στο ίδιο ύψος σχεδόν με τις πατάτες ώστε να έχουν αρκετά υγρά οι πατάτες μας για να βράσουν.
Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να ψήνεται μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα.
Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι, προσθέτουμε λίγο ακόμη, κατά προτίμηση ζεστό και όχι στο τελευταίο 15λεπτο για να μη γίνει νερουλή η σάλτσα μας.
Σε μιάμιση ώρα περίπου, (80-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο), είναι έτοιμο.
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.