Συνταγές
Μπακαλιάρος παστός στο τηγάνι με έναν άλλο τρόπο προετοιμασίας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Για τον μπακαλιάρο
1 παστός μπακαλιάρος 1.700 γρ.
Από την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι
Εκτέλεση
Τινάζουμε τον μπακαλιάρο να φύγουν τα πολλά αλάτια, τον έκοψα στη μέση και κατόπιν σε μερίδες. Έβγαλα την πέτσα του, ξέπλυνα τα κομμάτια και τα έβαλα σε σουρωτήρι με σχετικά μεγάλες τρύπες και σε λεκάνη με νερό που να εφάπτεται στα τοιχώματα της και να μένει κενό από κάτω για να πέφτει το αλάτι. Το νερό εννοείται κάλυπτε τον μπακαλιάρο. Κάθε 2,5 ώρες άλλαζα το νερό και ξέπλενα και τον μπακαλιάρο. Το βράδυ φυσικά τον άφησα στο τελευταίο νερό. Το πρωί άλλαξα δύο φορές το νερό του και έτοιμος ξαλμυρισμένος.
Τον έβαλα σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει πολύ καλά.
*μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε την πέτσα για περισσότερη νοστιμιά
Για το κουρκούτι
3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 ml. μπύρα
1/2 φλ. τσαγιού νερό
1 αυγό
1 κτγ. κοφτό αλάτι
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτσ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα και διόρθωσα για να πετύχω ένα χυλό όχι πολύ ρευστό. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να σταθεί το κουρκούτι μου πάνω στον μπακαλιάρο.
Τηγάνισα σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, (από το 1-9 στο 7) και μόλις χρύσιζε από την μια πλευρά γυρνούσα το ψάρι από την άλλη να πάρει κι από εκεί χρυσαφί χρώμα. Κάθε φορά που έβγαζα το μπακαλιάρο πρόσθετα ελάχιστο λάδι το άφηνα 2′ να ζεσταθεί και τηγάνιζα την επόμενη δόση. Έβαζα τα τηγανισμένα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσια λαδιού.
Παντζάρια σαλάτα ψητά στον φούρνο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα- ένα σε αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα τους προσθέσουμε μπόλικο αλάτι. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας προσθέτοντας αλάτι, λάδι, ξύδι. Σκόρδο δεν έβαλα γιατί ετοίμασα σκορδαλιά.
Έκανα και σκορδαλιά με ψωμί αλλά ξέχασα να βγάλω φωτό.
Για τη σκορδαλιά
5-6 φέτες ψωμί μουσκεμένες και στιμένες
3 σκελίδες σκόρδο βγαλμένες οι καρδιές περασμένες από την πρέσα σκόρδου
Αλάτι
Λάδι
Ξύδι
Όλα μαζί στο μούλτι να γίνουν αλοιφή.
*στην Θράκη βάζουνε και καρύδια στη σκορδαλιά.
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.