Συνταγές
Σιρόπιαστα για όλα τα γούστα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
500 γρ. Καρύδια χοντροαλεσμένα στο μούλτι
2 κουτάλια κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
4 κουτάλια ζάχαρη
350 γραμμάρια βούτυρο
Σιρόπι:
1500 γρ. ζάχαρη
750 γρ. νερό
Ενάμιση φλιτζάνι μέλι
2 ξύλα κανέλας
Μισό χυμό από ένα ακέρωτο λεμόνι και μια φέτα κομμένη
2 φέτες από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
5 καρφάκια γαρύφαλο
Εκτέλεση:
Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, έβαλα το βούτυρο να λιώσει.
Έβαλα σε δύο δόσεις στο μούλτι τα καρύδια με 4 κουτάλια ζάχαρη και τα χοντρόκοψα.
Σε ένα μπολ έβαλα τα χοντροκομμένα καρύδια την κανέλα το γαρύφαλλο και τα ανακάτεψα πολύ καλά.
Βουτύρωσα καλά της φορμίτσες μου μέσα και στα πλάγια.Έχω ξεπαγώσει τα φύλλα κρούστας και τα έχω κόψει στην μέση, άνοιξα και το κανταΐφι μου καλά.
Έβαλα το πρώτο φύλλο μέσα και με το πινέλο μου το ράντισα με το λιωμένο βούτυρο έτσι έκανα σταυρωτά τέσσερα φύλλα κάτω την γέμιση μέσα και τέσσερα φύλλα σταυρωτά πάνω.
Έβαλα της φόρμες μου στο ψυγείο για ένα τέταρτο. Με αυτόν τον τρόπο παγώνει το βούτυρο και μπορώ να τα κόψω σε όμορφα κομμάτια.
Έριξα το υπόλοιπο βούτυρο και το γύρισα να πάει παντού και ράντισα παντού με νερό.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ετοίμασα το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη με τις φέτες λεμόνι, πορτοκάλι, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Από την ώρα που θα πάρει να βράσει, το βράζω για 5 λεπτά ρίχνω τον χυμό λεμονιού και το μέλι αφήνω δύο λεπτά να βράσει και το διατηρώ ζεστό.
Το περιχύνω καυτό στον καυτό μπακλαβά κανταΐφι Γιαννιώτικο σαραγλάκι γαλακτομπούρεκο κανταΐφι με κρέμα, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα προσεχτικά.
Χρειάστηκα περίπου 300 γρ. σιρόπι για το κάθε ταψάκι μου.
Κρέμα για Γαλακτομπούρεκο
Υλικά:
1350 γρ. Γάλα
2 κρόκους αυγού
200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
170 γρ. Ζάχαρη
Μία πρέζα Αλάτι
1 Βανίλια βανιλίνη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
50 γρ. Βούτυρο
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα υλικά εκτός το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα, κατεβάζω από την εστία, βάζω το βούτυρο μέσα και ανακατεύω να πάει παντού. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά έβαλα το πρώτο φύλλο μέσα και με το πινέλο μου το ράντισα με το λιωμένο βούτυρο, έτσι έκανα σταυρωτά τέσσερα φύλλα κάτω την γέμιση, μέσα δύο φύλλα βουτυρωμένα σταυρωτά, γέμιση και τέσσερα φύλλα σταυρωτά πάνω.
Για το κανταΐφι έβαλα από μια κουταλιά καρύδια και τα τύλιξα στο χέρι λίγο προς το σφιχτό όχι πολύ, άφησα λίγο κενό ανάμεσα για να ψηθούν καλά.
Για το Γιαννιώτικο έβαλα τέσσερα βουτυρωμένα φύλλα κάτω μέχρι την μέση, κανταΐφι μια στρώση καρύδια και τέσσερα φύλλα πάνω.
Για το σαραγλάκι έβαλα το υλικό μου με τα καρύδια ξανά στο μούλτι και τα έκανα ψίχα εβαλα σκόρπια πάνω στο βουτυρωμένο φύλλο τύλιξα και το έκανα σαλιγκάρι.
Για το γαλακτομπούρεκο ετοίμασα την κρέμα, αυτήν την φορά έκανα μικρό ταψάκι όποτε έκανα την μισή δόση, σκέπασα με μεμβράνη, άφησα να κρυώσει ανακάτεψα με τον αυγοδάρτη.
Έβαλα τέσσερα βουτυρωμένα φύλλα κάτω την κρέμα μέχρι την μέση και αλλά τέσσερα φύλλα πάνω.
Για το κανταΐφι με κρέμα έβαλα σε ένα μπολάκι κανταΐφι έτσι ώστε να εξέχει μέχρι κάτω, έβαλα δυο κουτάλια από την κρέμα του γαλακτομπούρεκου έκλεισα και το αναποδογύρισα στο χέρι.Έριξα πάνω βούτυρο και ψέκασα με λίγο νερό.
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.