Συνταγές
Ότι καλύτερο το σπιτικό ψωμάκι – ευλογημένο !
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το προζυμενιο ψωμάκι
Για 200 γρμ αναπιασμενο προζύμι
1 μπρίκι χλιαρό νερό
550 γρμ αλεύρι, δηλαδή 250 γρμ αλεύρι σκληρό, 100 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης, και το υπόλοιπο αλεύρι γοχ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Ζυμωνουμε, αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος, και κάθε 30′ κάνω διπλωματα για 4 φορές. Ύστερα βάζουμε την ζύμη μέσα σέ ταψί με λίγο αλεύρι από κάτω, ξανά σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε πάλι σέ ζεστό μέρος να γίνει και να φουσκώσει το ψωμάκι γύρω στις 5 ώρες μου πήρε.
Ύστερα εψησα σέ προθερμασμενο φούρνο στους 190 για 1ωρα.
Για τά μπισκότα εσπεριδοειδών πορτοκάλι και λεμόνι
Σήμερα τά χτύπησα όλα στο μουλτι πολύ εύκολα μπισκότα..
Έβαλα την ψίχα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι, αφαιρώντας το λευκό τμήμα. Καθώς και το ξύσμα τους. 2 βανιλιες, μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι , 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη , 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας, 1 αυγουλακι, 1 κεσεδάκι των 200 γρμ ηλιέλαιο και ελαιόλαδο μισό μισό, καθώς και αλεύρι γύρω στα 350 γρμ αλεύρι γοχ και ολικής άλεσης.
Η ζύμη δεν πλάθεται στα χέρια διότι κολαει. Άν θέλουμε βάζουμε λίγο στο ψυγείο για μισή ώρα. Εγώ σήμερα δεν έβαλα στο ψυγείο.
Παίρνω κουταλιές τίς αδειάζω στην λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί από κάτω, σέ ακανόνιστα σχήματα και ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για 15′ το πολύ.
Ύστερα αυτά σφίγγουν περισσότερο. Ονοιρο έγιναν…Α και 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ…
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.