Συνταγές
Υπέροχος μπακλαβάς με πολύ ωραίο φύλλο και γευστικότατος
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Shkelqim Mirela Kasmi-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο :
5 κρόκοι αυγών
1 ολόκληρο αυγό
1 ποτήρι του νερού γιαούρτι
1 ποτήρι του νερού γάλα
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
Μισό κουτ. του γλυκού σόδα
Μια πρέζα βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
Περίπου 1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε :
1kg καθαρισμένα και τριμμένα καρύδια
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
6 φετούλες φρυγανιά τριμμένη
500γρ. Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για πάνω
Για το σιρόπι:
2kg και 600γρ. Ζάχαρη
2Lt νερό
Χυμό από ένα λεμόνι
Φλούδα λεμονιού
Μισό κουτ. του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση :
Φτιάχνουμε τη ζύμη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με μια μεμβράνη και πετσέτα από πάνω. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη κόβουμε σε 4 κομμάτια και κάθε κομμάτι το ξεχωρίζουμε σε 15 η 20 μικρά μπαλάκια. Όλα τα μπαλάκια τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Παίρνουμε 5 μπαλάκια και τα ανοίγουμε μέχρι το καθένα από αυτά να σχηματίσει ένα μικρό κύκλο ίδιου μεγέθους. Σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε ρίχνουμε αρκετό νισεστέ από πάνω και τα ανοίγουμε και τα 5 μαζί με πλαστή μέχρι να γίνει ένα μεγάλο φύλλο όσο είναι το ταψί.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο ή με λάδι και βάζουμε το φύλλο μέσα ρίχνουμε από το καρύδι που ετοιμάσαμε από μια χούφτα συνεχίζοντας έτσι σε όλα τα υπόλοιπα φύλλα που βάζουμε στο ταψί και μετά το κόβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω να πάει παντού και το βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά σε θερμοκρασία 180° βαθμούς.
Αφού περάσει τα 15 λεπτά χαμηλώνουμε τον φούρνο σε 120° βαθμούς για 2μιση ώρες παρακολουθόντας να μην αρπάξει από πάνω γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Αφού ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και φτιάχνουμε το σιρόπι με τα παραπάνω υλικά . Τα βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο το σιρόπι περίπου μισή ώρα και αφού βράσει ρίχνουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και το σβήνουμε. Το βγάζουμε και το ρίχνουμε κατευθείαν πάνω στον μπακλαβά και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 μέρες για να μπει το σιρόπι καλά.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Shkelqim Mirela Kasmi-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”