Συνταγές
Σούπερ ψωμάκι αφράτο με προζύμι μαγιάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Πετρινα Μπαρδανη – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι βάζουμε σε ένα μπολ 100 γρ χλιαρό νερό μισό κ γλ ζάχαρη 25 γρ μαγιά φρέσκια ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά προσθέτουμε 90 γρ αλεύρι κοσκινισμένο γοχ μισό κ γλ αλάτι ψιλό ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας παχύρευστος χυλός σκεπάζουμε με το καπάκι + κουβέρτα αφήνουμε για 12 ώρες σε ζεστό μέρος.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 300 μλ χλιαρό νερό 2 κσ ελαιόλαδο 1 κ γλ χοντρό αλάτι όχι πολύ γεμάτο ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι, σε άλλο μπολ κοσκινιζουμε 300 γρ αλεύρι γοχ και 300 γρ αλεύρι κίτρινο, προσθέτουμε το προζύμι στο μπολ με το νερό δουλεύουμε με το χέρι να διαλυθεί το προζύμι προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμωνουμε πολύ καλά για 10-15 λεπτά
Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με χλιαρό νερό αν χρειαστεί βουτάμε τα χέρια και ζυμωνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη,πασπαλιζουμε το μπολ με λίγο αλεύρι βάζουμε την ζύμη χαράζουμε σταυρό σκεπάζουμε με κουβέρτα και αφήνουμε να φουσκώσει μια ώρα όταν φουσκώσει ξανά ζυμωνουμε απαλά την ζύμη πλάθουμε καρβέλι
Πασπαλιζουμε ξανά το μπολ με λίγο αλεύρι βάζουμε το ζυμάρι χαράζουμε και σκεπάζουμε φουσκώσει για δεύτερη φορά έπειτα ξαναζυμωνουμε απαλά πλάθουμε καρβέλι βάζουμε στην ζύμη σε λαδωμένο ταψί 26 εκατοστά σκεπάζουμε και αφήνουμε μια ώρα περίπου να φουσκώσει για τρίτη φορά
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 β αντιστάσεις αφού έχει φουσκώσει το ψωμί και έχει ζεσταθεί ο φούρνος ψεκάζουμε με νερό το καρβέλι πασπαλιζουμε σουσάμι και ψήνουμε για μια ώρα αφού ψηθεί το βγάζουμε από το ταψί πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Η Συνταγή είναι από Πετρινα Μπαρδανη – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.