Νοστιμιές με ζύμη: Πεϊνιρλί και ποντιακά περεσκία (πιροσκί)
Connect with us

Ορεκτικα

Νοστιμιές με ζύμη: Πεϊνιρλί και ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Published

on

maxresdefault

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

maxresdefault

Υλικά για τη ζύμη

2,2 lb (1kg) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1φακελάκι ξερή μαγιά

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο (ή μαργαρίνη)

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

12,68 oz (375 ml) χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση

7,05 ounces (200 gr) παστουρμά ή ζαμπόν ωρίμανσης

8,82 ounces (250 gr) τριμμένο κασέρι

7,05 ounces (200 gr) ζαμπόν βραστό

6 αβγά

4,06 oz (120 ml) κρέμα γάλακτος

Υλικά για την κρύα σάλτσα

ψιλοκομμένη ντομάτα

2 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό

2 κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 0,40 in (1 cm) και την κόβουμε σε δίσκους, χρησιμοποιώντας ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο. Αναμειγνύουμε μεταξύ τους τα υλικά της κρύας σάλτσας. Μοιράζουμε τα υλικά της γέμισης στους δίσκους ως εξής: τοποθετούμε μια ίση ποσότητα γέμισης και κρύας σάλτσας στο κέντρο κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε τη ζύμη, ανασηκώνοντας λίγο τις δυο πλευρές και σουρώνουμε τις άκρες των δίσκων, ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να σχηματιστεί μια βαρκούλα. Αφήνουμε τα πεϊνιρλί να σταθούν για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε από λίγη, με ένα κουτάλι πάνω από τη γέμιση.

Σπάμε στο κέντρο της κάθε βαρκούλας κι από ένα αβγό. Βάζουμε τα πεϊνιρλί σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε, για περίπου 30 λεπτά, σε προθερμασμένο στους 356ο F (180ο C), φούρνο.

7f95a9effed5e193df0b0c28335332f2

Ποντιακά περεσκία (πιροσκί)

Υλικά για 20 κομμάτια

1,41 ounces (42 gr) φρέσκιας μαγιάς

8,45 oz (250 ml) γάλα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4,41 ounces (125 gr) βούτυρο

1 αβγό (ή 2 σε περίπτωση που τα ψήσουμε στο φούρνο)

1,1 lb (500 gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, με λίγο βούτυρο ή σε αντικολλητικό τηγάνι και τα προσθέτουμε μαζί με το μαϊντανό στο μείγμα με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με 3,38 oz (100 ml) χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε, για 15 λεπτά, σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Οταν φουσκώσει κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι, το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να δημιουργήσουμε προζύμι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε το αβγό με το βούτυρο κι όταν αφρατέψει το μείγμα το αναμειγνύουμε με το προζύμι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλάτι μέχρι σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Κοσκινίζουμε πάνω του το υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά και για αρκετή ώρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε και πάλι μέχρι να κολλάει ελάχιστα πια στα χέρια μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί, για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια, τα ανοίγουμε με το χέρι μας πατικώνοντάς τα, βάζουμε λίγη από τη γέμιση που ετοιμάσαμε με τις πατάτες, τα κλείνουμε, ενώνοντας τις άκρες τους και τα πλάθουμε σε μικρές οβίδες ή μπαλίτσες, τις οποίες αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά πριν τις τηγανίσουμε. Για το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα. Αν είναι με γέμιση, καθώς τα βάζουμε τα τραβάμε και λίγο από τις δύο άκρες για να γίνουν κάπως μακρόστενα.

 

Σημ. 1. Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα πιροσκί στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, τα περνάμε με το πινέλο με το δεύτερο αβγό, χτυπημένο, και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο, στους 428o F (220ο C), φούρνο, για 35-40 λεπτά.

  1. Αν θέλουμε γέμιση με τυρί, απλώς θρυμματίζουμε όσο τυρί φέτα πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, το ανακατεύουμε με αβγό και τριμμένο σκληρό τυρί και γεμίζουμε τα περεσκία.
  2. Η ζύμη για τα περεσκία μπορεί να τηγανιστεί σκέτη, χωρίς γέμιση, σαν ένα τηγανόψωμο.

ΠΗΓΗ

σαραγλί
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

435896498 1389144831758192 4655891588750340106 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

439416638 7519057131508959 8223800686875449440 n
Συνταγές2 ώρες ago

Ελάτε να σκαρώσουμε μια καρυδόπιτα

439021950 7529480180466654 3622141898990020052 n
Συνταγές4 ώρες ago

Ένας εκλεκτός αλλά και ξεχωριστός μεζές – καβουρμάς πρόβειος

437474608 2154243964910806 6545706789594711595 n
Συνταγές6 ώρες ago

Της τεμπελιάς το φαγητό – γεμιστά, εύκολα και γρήγορα μαγειρεμένα!

438714790 7237025833089437 6060064589893641038 n
Συνταγές20 ώρες ago

Τα Λαζαράκια επιστρέφουν – Εύκολη, πασχαλινή συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα

439073969 3674928342779989 7568613162641439686 n
Συνταγές22 ώρες ago

Για το μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου – φράουλενιο και σοκολατένιο χωρίς τύψεις..

438738358 1937675550027888 6652138136831378192 n
Συνταγές24 ώρες ago

Ένα υπέροχο λικέρ μανταρίνι γεμάτο αρώματα

437485287 3844840752405597 7848578415292513627 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

439412260 2173458726329924 7040433251344692365 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

437147825 1594091638097025 3453869443010212638 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Συνταγές1 ημέρα ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

437134728 3844029375820068 8063487647920977585 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

437482641 1849296675577162 7445314709098113408 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

439498552 405444585606628 6236771211982817526 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

437952802 2416781058533023 5884811729246059869 n
Συνταγές3 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

438733241 3693967954179647 7638255007803878779 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

tyropitakia
Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439857933 3280728715563048 5498528645775038837 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

439611648 3785576321689778 3267787923707676217 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

438868995 3639685532945854 6941169673874439501 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

438891291 1804460933407593 4372379981827173913 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

439856936 1473086820311595 8192753637100721468 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437147840 3842896945933311 2534046354823818641 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

439312656 1654658838608764 6388785738918875790 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.. και του χρόνου να είστε καλά!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439200383 3125054090958854 3975151097288704050 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν παχαίνει.. ομορφαίνει! Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φουλ στην πρωτείνη

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

434289384 2363936577135889 7476054692728723201 n
Συνταγές5 ημέρες ago

+Πετυχημένη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα, τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα πεντανόστιμη