Γλυκα
Γιατί να περιμένεις τα Χριστούγεννα; ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ετσι για λιγούρα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Talida Marin – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη :
3 φλυτζάνια λάδι μισο ελαιολαδο μισο καλαμποκελαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλυτζάνι κονιάκ
ξύσμα 2-3 πορτοκαλιών
8 φλυτζάνια αλεύρι (μαλακό)
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλάκια (γλυκού) γεμάτα μπέκιν
1 κουταλάκι (γλυκού) κοφτό σόδα
1 κουταλάκι (γλυκού) αμμωνία
1 κουταλάκι (γλυκού) γαρύφαλλο
2 κουταλάκια (γλυκού) κανέλα
λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι γλυκού κοφτό)
150 γρ. καρύδια κοπανισμένα (αν θέλουμε να τα γεμίσουμε και μέσα τα μελομακάρονα μας χρειαζόμαστε 220 γρ.)
Για το σιρόπι:
500γρ μέλι
1 κιλό ζάχαρη
700 γρ νερό
Μισό λεμόνι τον χυμό αλλά και το εξωτερικό μέσα στην κατσαρόλα
2 ξυλάκια κανέλλα
Σιροπι σε φλυτζανια
εναμιση φλυτζανι μελι και τρια φλυτζανια νερο.Χτυπάμε το λάδι πολύ καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε για λίγο, προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε να ενωθούν μαζί και μετα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι (αν η ζύμη θρυμματίζετε και δεν μπορείτε να το πλάσετε να προσθέσετε πορτοκάλι χυμό μέχρι να φτάσει να είναι για πλάσιμο παίζει ρόλο η μάρκα του αλευριού) ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι (προσοχή δεν την παραζυμώνουμε).
Αφήνουμε τη ζύμη για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος «να ξεκουραστεί». Πλάθουμε τα μελομακάρονα τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου αντιστάσεις. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα ρίχνουμε καυτά στο σιρόπι τα αφήνουμε για ενα με δυο λεπτά αναποδογυρίζοντας συχνά. Βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε καρύδι τριμμένο μαζί με ζάχαρη και κανέλα
Το σιρόπι το κάνουμε τουλάχιστον 5 ώρες πριν ώστε να κρυώσει το βράζουμε για 8-9 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλη φωτιά και το ξαφρίζουμε με όλα τα υλικά μαζί εκτος του μελιου και το μελι το προσθετουμε στο τελος.Το σιροπι που θα περισσεψει δεν το πεταμε το βαζουμε σε βαζο να το χρισιμοποιησουμε αλλη φορα)..
Από πάνω για ομορφιά καβούρδισα σουσάμι έβαλα λίγη ζάχαρη και κανέλα και λίγο σιρόπι που είχε μείνει στο ταψί.
Η Συνταγή είναι από Talida Marin – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.