Συνταγές
Καλές γιορτές με υγεία! Μελομακάρονα λαχταριστά, τραγανά εξωτερικά και μελωμένα εσωτερικά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Σιρόπι
2,5 φλ. νερό ζεστό
3-3,5 φλ.ζάχαρη
1,1/4 φλ. μέλι
2-3 ξυλάκια κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση ή 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Να βράσουν για 4-5 λεπτά εκτός από το μέλι. Σβήνουμε την φωτιά και το βάζουμε, ανακατεύουμε να διαλυθεί. Κρύο το σιρόπι.
Για την ζύμη
2.1/2 φλ. ηλιέλαιο, (500γρ.)
1/4 φλ. ελαιόλαδο, (50γρ.)
2 κουταλιές Spry, (φυτικός βούτυρος) τον λιώνουμε
1 φλ. ζάχαρη άχνη
Τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
1,5 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε μέσα 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 φλυτζανάκι κονιάκ, (100γρ.)
(1/2 φλ. αμύγδαλα κοπανισμένα)
1 φλ. σιμιγδάλι
7,5 φλ. αλεύρι Φαρίνα 00 ίσως και περισσότερο το κοσκινίζουμε με 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
καρύδια για την γέμιση
αμύγδαλα και καρύδια, κανέλα για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε με το χέρι με απαλές κινήσεις να γίνει απαλή και μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας 30-40 γρ. το καθένα. Βάζουμε στην μέση το 1/2 του καρυδιού. Τα τρυπάμε με πιρούνι 2-3 φορές για να απορροφήσει πιο καλά σιρόπι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
Τα πιέζουμε να πιάσουν παντού. Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά, τα ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν τράβηξαν σιρόπι. Τα σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο μέλι. Τα βάζουμε σε άλλο πιάτο που έχουμε βάλει σπασμένα αμύγδαλα ή καρύδια μαζί με λίγη κανέλα.Τα πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Για να διατηρηθούν τα βάζουμε σε τάπερ. Κάθε στρώση βάζουμε λαδόχαρτο για να μην κολλάνε.
Αν θέλουμε να είναι πιο μπισκοτένια τα μελώνουμε κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι.
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.