Το καλτσονε, είναι μια παραλλαγή της πίτσας και προέρχεται από την παραδοσιακή κουζίνα της νότιας Ιταλίας.
Η διαφορά του καλτσόνε από την πίτσα είναι ότι στο καλτσόνε η βάση διπλώνεται πάνω από την επικάλυψη.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλιά ζάχαρη,
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά,
2 φλιτζ. νερό (περίπου).
Σάλτσα ντομάτας:
2 κουταλιές ντοματοπολτό,
1 φλιτζ. ντομάτα,
½ φλιτζ. νερό,
πρέζα ζάχαρη,
αλάτι πιπέρι,
φρέσκια ρίγανη.
Για τη γέμιση:
2 φλιτζ. τυρί τριμμένο (ένταμ και μοτσαρέλα),
10 φέτες σαλάμι αέρος σε κομμάτια,
10 φέτες ζαμπόν
σε κομμάτια,
1 πιπεριά κομμένη σε κύβους,
1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους,
3 μανιτάρια κομμένα σε φέτες.
4 κουταλιές ελιές μαύρες σε ροδέλες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το λάδι. Αναμιγνύετε για 3΄ περίπου με τον γάντζο. Προσθέτετε λίγο-λίγο νερό στο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη. Πασπαλίζετε ένα μπολ με λίγο αλεύρι και βάζετε τη ζύμη μέσα. Καλύπτετε το μπολ με μια πετσέτα, ακολούθως με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄-40΄ σε ζεστό μέρος. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά, ανακατεύετε και φτιάχνετε τη σάλτσα. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση και αναμιγνύετε. Για την πίτσα: Κόβετε ένα κομμάτι ζύμη (στο μέγεθός μιας ντομάτας) και ανοίγετε με τον πλάστη ένα φύλλο. Στο κέντρο της ζύμης, στενόμακρα, απλώνετε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας και ακριβώς από πάνω πασπαλίζετε με γέμιση. Φέρνετε τις δύο άκριες της ζύμης από πάνω από τη γέμιση και πιέζετε με τα δάχτυλα μέχρι να κολλήσουν μεταξύ τους. Προσοχή: πρέπει να κλείσετε καλά τη ζύμη έτσι ώστε να μείνουν όλα τα υλικά στο εσωτερικό της. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30΄-35΄.