Συνταγές
Κρητικά Καλιτσούνια!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
Χυμός από μισό πορτοκάλι
Ξύσμα λεμονιού
Για τη γέμιση
1 κιλό φρέσκια μαλακή γλυκιά μυζήθρα (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τυρί μασκαρπόνε ή ρικότα)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
1 κ.γ. κανέλα
Για επάλειψη
2 αυγά
1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και τo αυγό. Αναμιγνύουμε καλά με τα χέρια. Συμπληρώνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε ξανά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι, τόσο ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή, αλλά όχι κολλώδης.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη μυζήθρα σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το ασπράδι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να συνδυαστούν τα συστατικά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγουμε φύλλο με πάχος περίπου 0,3 cm. Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι διαμέτρου βάσης περίπου 10 εκατοστών, δημιουργούμε κύκλους στο φύλλο της ζύμης.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της γέμισης στο κέντρο κάθε κύκλου και την απλώνουμε.
Σηκώνουμε το χείλος κάθε κύκλου γύρω από τη γέμιση και δημιουργούμε εγκοπές με τα δάχτυλα, δημιουργώντας έτσι λυχναράκια όπως φαίνεται στην εικόνα.
Τοποθετούμε τα καλιτσούνια σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Σε μπολ, χτυπάμε 2 αυγά και 1 κ.σ. νερό και επαλείφουμε τα καλιτσούνια.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 oC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.