Γρηγορες Συνταγες
Το τέλειο πρωινό με κουλούρι Θεσσαλονίκης
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ιωαννα Μπελτσιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
500ml νερό( χλιαρό)
3 κ.σ.ελαιολαδο
1 κ.σ.ζαχαρη
1 κ.σ.μελι
20 γρ.μαγια νωπή
1 κ.γλ.αλατι
2-3 κ.σ.ταχινι( όποιος θέλει),( εγώ δεν έβαλα)
ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ (πάνω από τα κουλούρια)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
300γρ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ( το αλεύρι,το μέλι, το ελαιόλαδο,το αλάτι).
Σε ένα άλλο μπολ( το χλιαρό νερό,τη ζάχαρη,τη μαγιά). Ανακατεύουμε καλά ,να λιώσει η ζάχαρη και η μαγιά .Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ με τη μαγιά για(5-10λ.) για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και το αδειάζουμε στο μπολ, με το αλεύρι.
Ζυμωνουμε καλά για 10-15 λ.μεχρι να γίνει μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.Οταν είναι έτοιμη, χωρίζουμε τη ζύμη σε 20-25 μπαλάκια, ανάλογα πόσο μεγάλα ή μικρά, θέλουμε να γίνουν τα κουλούρια.
Πλάθουμε λεπτά κορδόνια και τα κλείνουμε
σχηματίζοντας κύκλο.Τα πατάμε για να κλείσουν καλά και τα ρολαρουμε για να μην μας ανοίξουν.
Σε χλιαρό νερό λιώνουμε τη ζάχαρη ,βουτάμε μέσα τα κουλούρια και μετά στο σουσάμι.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λ.περιπου, μέχρι να διπλασιαστουν σε όγκο,σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 β. για 15-20 λ., μέχρι να ροδισουν.
Η Συνταγή είναι από Ιωαννα Μπελτσιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.