Συνταγές
Ωραιότατα Κουλούρια Θεσσαλονίκης, γεμιστά και μη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Maria Anestaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Σε ένα μπολ με 300 γρ. χλιαρό νερό, διαλύουμε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά και ένα κ.σ. ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα κ.σ. ελαιόλαδο και ένα κ.σ. ταχίνι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό περίπου αλεύρι ( θα χρειαστούμε 450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις) ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ένα κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμωνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολαει στα χέρια.
Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
Όταν περάσει η ώρα την βγάζουμε από το μπολ την ζυμωνουνε ελαφρά, την χωρίζουμε σε οχτώ μέρη και κάνουμε οχτώ κουλούρια.
Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αλοιφουμε ,με ένα πινέλο, ζαχαρονερο το οποίο φτιάξαμε ως εξής: σε ένα μπολακι διαλύουμε 50 γρ. κρύο νερό με ένα κ.σ. ζάχαρη.
Πασπαλιζουμε με μπόλικο σουσάμι τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμαμενο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδησει.
Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε:
Όταν ψηθούν τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, τα κόβουμε στην μέση και αλοιφουμε το κάτω μέρος με λίγο τυρί κρέμα, βάζουμε φετουλες ντομάτας , κασέρι , ζαμπόν ή γαλοπούλα , σαλάμι αέρος.
Το σκεπάζουμε με το άλλο μισό και καλή σας απόλαυση
Η Συνταγή είναι από Maria Anestaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.