Συνταγές
Καταπληκτική ιδέα για φανταστικό γλυκό με φρέσκα σύκα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από Κωνσταντινα Μιχαλοπουλου: ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Συκοπαστό ή Συκοπάστελο …φανταστική συνταγή
Η ίδια τεχνική γίνεται με φρέσκα δαμάσκηνα και βερύκοκα.
Υλικά
900γρ σάρκα σύκου
300γρ ζάχαρη
300γρ φυστίκια Αιγίνης
ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε τα σύκα και με τις φλούδες φτιάξτε πετιμέζι σύκου (χωρίς ζάχαρη).
Περάστε τα σύκα, σε μύλο ή στο μπλέντερ, να γίνουν πολτός. Ζυγίστε τον πολτό, ρίξτε τον σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέστε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Βάλτε σε μέτρια φωτιά να λυώσει η ζάχαρη και μετά χαμηλώστε στο ελάχιστο και αφήστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν δείτε να δένει, προσθέστε τα φυστίκια.
Συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μένει άνοιγμα στην κατσαρόλα. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πόσο να δέσετε την πάστα.
Στρώστε μικρές φόρμες με αντικολλητικό χαρτί και μοιράστε το μίγμα. Εναλλακτικά, καλύψτε μπολάκια με διάφανη μεμβράνη και μοιράστε το μίγμα.
Αφήστε 2 ημέρες ή περισσότερο να στεγνώσει. Η επιφάνεια δεν θα κολλά στο δάχτυλό σας, όμως τα πλαϊνά θα κολλούν στο χαρτί. Τουμπάρετε τα συκοπάστελα σε μια επιφάνεια και ξεκολλήστε προσεκτικά το χαρτί ή την μεβράνη. Αφήστε όσο χρειάζεται για να στεγνώσει η επιφάνεια και να πιάνονται με ευκολία.
Διπλώστε σε διάφανη ζελατίνα και φυλάξτε στο ντουλάπι. Διατηρούνται 6 μήνες.
Αντί για φυστίκια Αιγίνης μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα ή καρύδια.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από Κωνσταντινα Μιχαλοπουλου: ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ