Connect with us

Ορεκτικα

Γεμιστά ψωμάκια ολικής αλέσεως, με αλεύρι ζέας και ελαιόλαδο γεμιστά με τυρί, χόρτα ή ότι άλλο θέλετε

ΥΛΙΚΑ: 14 ψωμάκια για τη ζύμη μαγιά, 10γρ ζάχαρη καστανή ή rapadura ή μέλι, 1 κουταλιά ζάχαρη ή 1/2 κουταλιά μέλι γάλα χλιαρό, 1/2 φλυτζάνι αυγά, 2 βούτυρο λιωμένο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζάνι αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ή σιταριού, 2 φλυτζάνια αλεύρι ζέας λευκό ή σιταριού, 1 φλυτζάνι αλάτι, 1 κουταλάκι σουσάμι, 1 φλυτζάνι […]

Published

on

psomakia gemista

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ:
14 ψωμάκια
για τη ζύμη
μαγιά, 10γρ
ζάχαρη καστανή ή rapadura ή μέλι, 1 κουταλιά ζάχαρη ή 1/2 κουταλιά μέλι
γάλα χλιαρό, 1/2 φλυτζάνι
αυγά, 2
βούτυρο λιωμένο, 2 κουταλιές
ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζάνι
αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ή σιταριού, 2 φλυτζάνια
αλεύρι ζέας λευκό ή σιταριού, 1 φλυτζάνι
αλάτι, 1 κουταλάκι
σουσάμι, 1 φλυτζάνι
πετιμέζι ή μελάσα, 3 κουταλιές
νερό, 3 κουταλιές
για τη γέμιση
φέτα ή κατσικίσιο τυρί, 250γρ (για 14 ψωμάκια)
για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα:
μερέντα σπιτική
μίγμα ξηρών καρπών με κανέλα & ζάχαρη ή μαρμελάδα
μοτσαρέλα με μελιτζάνα ή σκέτη
πουρέ κολοκύθας ή μήλου με καρύδια
κιμά με μανιτάρια ή άλλο λαχανικό
σπανάκι με φέτα
Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα για δέκα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ή στον κάδο του μίξερ μας ανακατεύουμε, τα αυγά, το βούτυρο, το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.

Προσθέτουμε το μίγμα με τα αλεύρια σταδιακά στο μίγμα με τα υγρά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο του μίξερ μας τη ζύμη, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί (περίπου μία ώρα). Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τη θερμοκρασία της κουζίνας μας

Αφού διπλασιαστεί το ζυμάρι μας το χωρίζουμε στα δύο και κάθε κομμάτι σε 7 μπαλάκια (περίπου κάθε μπαλάκι ζυγίζει 50γρ), δηλαδή 14 στο σύνολο.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε σε ένα πιάτο το πετιμέζι με το νερό και σε ένα άλλο ρηχό πιάτο το σουσάμι.

Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε φυλλαράκι με διάμετρο περίπου 10 εκ. Όση ώρα δουλεύουμε, τα υπόλοιπα ζυμαράκια θα πρέπει να είναι σκεπασμένα.
Βάζουμε στο κέντρο και κατά μήκος στο φυλλαράκι μας δύο κουταλάκια θρυμματισμένη φέτα ή όποια άλλη γέμιση έχουμε επιλέξει.

Σηκώνουμε τις δύο άκρες από το φυλλαράκι μας (δεξιά και αριστερά της γέμισης) και ξεκινώντας από τη μια άκρη κλείνουμε το ψωμάκι μας, ‘τσιμπώντας’ τη ζύμη να κλείσει καλά.

Αναποδογυρίζουμε το ψωμάκι, το πατάμε με την παλάμη μας να γίνει λίγο πιο επίπεδο.
Βουτάμε το ψωμάκι στο πετιμέζι και μετά με την ‘καλή πλευρά’ (δηλαδή αυτή που δεν έχει το κλείσιμο) το βάζουμε πάνω στην επιφάνεια με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να πάει το σουσάμι παντού.
Τοποθετούμε το ψωμάκι μας στο ταψί με την ‘καλή πλευρά’ προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Τα ψωμάκια μας τα τοποθετούμε στο ταψί ώστε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Παίρνουμε ένα μαχαίρι και χαράζουμε σε δύο σημεία το κάθε ψωμάκι. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν λιγάκι για 30 λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να ροδίσουν.

Δείτε περισσότερα : realfamilyfood
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές6 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές5 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

Συνταγές17 λεπτά ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές2 ώρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Συνταγές4 ώρες ago

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγές6 ώρες ago

Μόνο αυτή φτιάχνουμε! Νόστιμο και τραγανό το ζυμάρι, όπως μας αρέσει!!

Συνταγές9 ώρες ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές23 ώρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές1 ημέρα ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να σκαρώσουμε μια καρυδόπιτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ένας εκλεκτός αλλά και ξεχωριστός μεζές – καβουρμάς πρόβειος

Συνταγές1 ημέρα ago

Της τεμπελιάς το φαγητό – γεμιστά, εύκολα και γρήγορα μαγειρεμένα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα Λαζαράκια επιστρέφουν – Εύκολη, πασχαλινή συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Για το μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου – φράουλενιο και σοκολατένιο χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα υπέροχο λικέρ μανταρίνι γεμάτο αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

Συνταγές3 ημέρες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

Συνταγές4 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

Συνταγές5 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές5 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

Exit mobile version