Συνταγές
Μια συνταγή από τα παλιά τα χρόνια της γιαγιάς για το τραπέζι της πρωτοχρονιάς – Γαλοπούλα ψημένη στο φούρνο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Tatjana Mico – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα από την προηγούμενη βράδυ φτιάχνουμε το ψωμάκι καλαμπόκι που βαζουμε 750 γρ αλεύρι καλαμποκιού, 250γρ αλεύρι γοχ, 2 κγ baking powder, 1 κουτάλι αλατι 1φλ λάδι, 2 ποτιρια νερό ζεστό αν θα χρειαστεί βάζουμε και λίγο παραπάνω νερό γιατί το ψωμάκι αυτό θελει την ζύμη πιο νερουλή σε σχέση με το κανονικό ψωμί τα βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά ζυμώνουμε καλά και την ζύμη που έφτιαξα το ψήνουμε στους 200* μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν έχουμε ψησει και κρυοσι καλά το κόβουμε σε κύβος το ψωμάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την γαλοπούλα
Την γαλοπούλα το πλυνουμε καλά το σκουπιζομε καλά και σε ένα μπολακι βάζουμε 70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 κουτάλι άλατι, 1 κουτάλι μίγμα μαροπιπερο κύμινο, 1 κουτάλι ριγανι, θυμάρι το ανακατεύουμε καλά με την βοήθεια της σπάτουλα και αυτό μίγμα που φτυαχνουμε το βάζουμε παντού στην γαλοπούλα μέσα έξω και κατο στο δέρμα του να μην στεγνώσει το κρεασ να μείνει μαλακό και ζουμερό στο τέλος.
Το βάζουμε την γαλοπούλα σε γάστρα με λίγο νερό (γύρω ένα δάχτυλο νερό) που θα μας χρειαστεί στο τέλος για την μπομποτα το βάζουμε στο φούρνο στους 170* για 3 ώρες το βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε αλλά 10 – 15″ να πάρει το όμορφο κόκκινο χρώμα. Το βγάζουμε το ζουμί που έχει στην γάστρα και συνεχίζουμε με την μπομποτα.
Για την μπομποτα χρειάζεται 3 μόνο το άσπρο μέρος πράσα ψιλοκομμένο , 1φλ ελαιολαδο 1 κουτάλι βουτερο, συκώτι και το στομάχι της γαλοπούλας κομενα σε κύβος, τα τσιγάρισομε όλα μαζί βάζουμε 1κουταλι κόκκινο πιπέρι μετά βάζουμε το ζουμί της γαλοπούλα και άλλα 1 λίτρο νερό το αφήνουμε να βρασι λίγο μετά βάζουμε το ψωμάκι μέσα αν θέλεις κάποια μπορεί να βάλει για άρωμα λίγο δυόσμο και ριγανι έξτρα το αφήνουμε την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ρουφάει όλα τα ζουμιά
Η Συνταγή είναι από Tatjana Mico – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.