Συνταγές
Υπέροχη δημιουργία – Γαλακτομπούρεκο με κανταίφι σκέτη μούρλια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
(για ένα ταψάκι 35*25)
500 γρ φύλλο κανταΐφι
200 γρ βούτυρο αγελάδας πχ Δωδώνη
Σιρόπι
750 γρ ζάχαρη
600 γρ νερό
1 κ.σ μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Κρέμα
1250 ml γάλα πλήρες
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ κουσταρ πάουντερ η κορν φλαουρ
3 αβγά
3 βανίλιες
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
50 γρ βούτυρο αγελάδας
100 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο ψιλοκομμένο ή ψιλοκομμένο καρύδι για το σερβίρισμα και κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταίνονται.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι , το κούσταρ πάουντερ και τις βανίλιες.
Όταν αρχίζει να ζεσταίνεται το γάλα αρκετά ρίχνουμε βροχηδόν τα στέρεα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας σχεδόν να κρυώσει.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώνουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Προσθέτουμε τα αφράτο μείγμα των αυγών μέσα στην κρέμα.
Παίρνουμε ένα ταψάκι 35 * 25 και το βουτυρώνουμε καλά.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι το αφρατεύουμε .
Το στρώνουμε στη βάση του ταψιού.
Βουτυρώνουμε το φύλο και απλώνω την κρέμα.
Αφρατεύουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι και κλείνουμε από πάνω την κρέμα.
Βουτυρώνουμε καλά το φύλλο μου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά ( ανάλογα το φούρνο σας) ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το κανταΐφι.
Ωστόσο όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και την κανέλα να βράσουν για 4 λεπτά και προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού και το μέλι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.
Αφού τραβήξει καλά το σιρόπι πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένο αμύγδαλο η καρύδι.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou“““-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”