Connect with us

Γλυκα

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ & ΣΙΡΟΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ

Published

on

658a348a44afb2bed9cd8d9ab74b260b

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
100 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
100 ml ελληνικός καφές δυνατός (ρόφημα)

ΓIA TH ΒΑΣΗ
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια
¼ κ.γ. ξίδι
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
1 κ.σ. τσίπουρο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
8 κ.σ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ψιλοκομμένο
½ κιλό παγωτό βανίλια
Για τη διακόσμηση
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα

*Αλάσκα (ή Βaked Alaska): Γλυκό φτιαγμένο από ζύμη (μπισκότο, παντεσπάνι ή οποιαδήποτε άλλη βάση), παγωτό και μαρέγκα. Γνωστό και ως glace au four (ψημένος πάγος) ή ομελέτα της Νορβηγίας. Επινοήθηκε το 1876 από τον σεφ Charles Ranhofer στο εστιατόριο Dolmonico’s με αφορμή την προσάρτηση της Αλάσκας στην Αμερική. Οι ονομασίες του σχετίζονται κυρίως με τις χαμηλές θερμοκρασίες σε Αλάσκα και Νορβηγία, την ομοιότητά του με παγόβουνο αλλά και με το γεγονός ότι περιέχει παγωτό.

Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ: Ρίχνουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.

ΒΑΣΗ: Ρίχνουμε στο μούλτι τα μπισκότα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα χτυπάμε μέχρι να τριφτούν και να ανακατευτούν καλά (να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος).

ΜΑΡΕΓΚΑ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν και να δημιουργηθεί ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι, το ξύσμα, το τσίπουρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν αρκετά τα ασπράδια και να αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Μοιράζουμε σε 8 μεταλλικά μπολ τη μισή ποσότητα παγωτού. Από πάνω βάζουμε από 1 κ.σ. περγαμόντο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο παγωτό. Από πάνω μοιράζουμε το μείγμα του μπισκότου και το απλώνουμε καλά ώστε να καλύψει την επιφάνεια. Βάζουμε τα μπολ στην κατάψυξη για 1 ώρα και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια των γλυκών με μαρέγκα και με ένα καμινέτο καίμε ελαφρά την επιφάνεια της μαρέγκας, μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.
Βάζουμε τα γλυκά σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το σιρόπι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και σερβίρουμε.

TIPS: Για εντυπωσιακό σερβίρισμα, ραντίστε με λίγο τσίπουρο τις μαρέγκες και ανάψτε ώστε να φλαμπάρει (να δημιουργηθεί φλόγα) την ώρα που τις σερβίρετε.
Αντί για μπισκότο στη βάση μπορείτε να βάλετε μια φέτα τσουρέκι, κομμένη κατάλληλα ώστε να χωράει στο μπολ και να μην προεξέχει από το γλυκό.

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.alatikaipiperi.gr

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές6 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές5 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

Συνταγές42 λεπτά ago

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγές3 ώρες ago

Μόνο αυτή φτιάχνουμε! Νόστιμο και τραγανό το ζυμάρι, όπως μας αρέσει!!

Συνταγές6 ώρες ago

Σου λείπει η σούβλα και ένα ολόκληρο αρνί; Τότε φτιάξε αυτό το φαγητό για το Πάσχα!

Συνταγές19 ώρες ago

Δροσερή σαλάτα φράουλα – γιατί μας αρέσουν τα φρούτα στις σαλάτες

Συνταγές21 ώρες ago

Δε δοκίμασες ποτέ μακαρονόπιτα; Πολύ καλή για τις νηστείες!!

Συνταγές23 ώρες ago

Αύριο ανοίγουμε σουβλατζίδικο!! Πίτες με κιμά από κόκορα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να σκαρώσουμε μια καρυδόπιτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ένας εκλεκτός αλλά και ξεχωριστός μεζές – καβουρμάς πρόβειος

Συνταγές1 ημέρα ago

Της τεμπελιάς το φαγητό – γεμιστά, εύκολα και γρήγορα μαγειρεμένα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα Λαζαράκια επιστρέφουν – Εύκολη, πασχαλινή συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Για το μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου – φράουλενιο και σοκολατένιο χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Ένα υπέροχο λικέρ μανταρίνι γεμάτο αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

Συνταγές3 ημέρες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

Συνταγές4 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

Συνταγές5 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές5 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

Συνταγές5 ημέρες ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Exit mobile version