Συνταγές
Χρυσαφένιο και λαχταριστό γαλακτομπούρεκο
Η Συνταγή είναι από κ. Γιωργος Αθανασουλης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το σιροπι:
700 gr ζάχαρη
500 ml νερό
Ένα στικ κανέλας
Προαιρετικά Ξισμα από 1 λεμόνι
Για την κρεμα:
1 l γάλα φρέσκο
200 gr ζάχαρη
2 βανίλιες
6 κρόκους αυγών
100 gr κορν φλαου
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Και 1 κρόκο για το φύλλο.
Εκτελεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα το νερό την ζάχαρη την κανέλα και το Ξισμα λ, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να πάρει μια. Βράσει, αποσύρουμε απ την φωτιά και το αφήνουμε το σιροπι να κρυώσει
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 700 ml γάλα, 100 gr ζάχαρη, τις βανίλιες ανάκατευουμε και το αφήνουμε να φτάσει μέχρι το σημείο βρασμού. Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλλα 100 gr ζάχαρη, τους κρόκους το κορν φλαου και τα υπόλοιπα 300 ml γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και μόλις το μίγμα στην κατσαρόλα.
Μας βράσει το ρίχνουμε σιγά σιγά και παράλληλα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Μετά αποσύρουμε απ την φωτιά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Βουτυρωνουμε ένα ταψί 30 Χ 50 και στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά 2 κάθετα και 2 οριζόντια στο κάτω μέρος του ταψιού. Μετά στρώνουμε καλά την κρεμα στα φύλλα με μια μαριζ, βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω επίσης σταυρωτά και κλείνουμε τις ακρες στρίβοντας τα όλα τα φύλλα από μέσα.
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού σε ένα μπολακι και αλοιφουμε το φύλλο από πάνω χαράζουμε με ένα μαχαίρι το γλυκό μας σε όσες μερίδες θέλουμε να βγει και αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 160° ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε απ τον φούρνο και το σιροπιαζουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα.
Προσοχη
Πριν ρίξουμε την επομενη κουτάλα σιρόπι αφήνουμε λιγα δευτερόλεπτα να δούμε ότι το πίνει.
Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καιμακι ή ξηρούς καρπούς και ζάχαρη άχνη.
Η Συνταγή είναι από κ. Γιωργος Αθανασουλης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.