Συνταγές
Τυρόπιτα χρυσαφένια για βράδυνο, χορταστική, νοστιμότατη και τραγάνη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-5 κούπες αλεύρι
-4 κτσ. ελαιόλαδο
-2 κτσ. ξύδι
-1 κτγ. αλάτι και 1 κτγ. ζάχαρη
-νερό όσα χρειάζεται να γίνει ζύμη
Για την γέμιση
200 γρ. ανθότυρο, 300 γρ. φέτα, 200 γρ. μανούρι , μπορούμε να βάζουμε ότι τυριά θέλουμε, εγώ έβαλα αυτά.
3 αβγά, λίγο δυόσμο, και λίγο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, ανακατεύουμε, κάνουμε μια γούβα στην μέση, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά- σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο μπολ για μισή ώρα.
Μετά σε μισή ώρα που έχει ξεκουραστεί, χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε τα φύλλα σαν ένα μικρό πιάτακι, 12 φύλλα, 7 για κάτω και 5 για το πάνω μέρος της πίτας.
Βάζουμε σε κάθε φύλλο λιωμένο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τα 7 φύλλα μαζί σε ένα φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου βουτηγμένο, βάζουμε την γέμιση με τυριά.
Ανοίγουμε τα 5 φύλλα για πάνω, πασπαλίζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στην πρώτη σχάρα κάτω, για 10 λεπτά.
Μετά το βάζουμε πιο πάνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και να πάρει ωραίο χρώμα. Στα σχόλια είναι οι φωτογραφίες πώς ανοίγουμε τα φύλλα.
Η συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.