Συνταγές
Αναλυτικές οδηγίες για μια τυρόπιτα που αγγίζει την τελειότητα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η πίτα αυτή έχει ένα πανεύκολο φύλλο σφολιάτας που και κάποιος που δεν έχει ξανακάνει πίτα μπορεί να την κάνει με άριστα αποτελέσματα.
Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
Για ένα ταψάκι νούμερο 28
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι ΚΟΥΛΑ
310 γρ. νερό ζεστό
7 γρ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ίσως χρειαστεί λίγο αλευράκι ακόμα ίσα που να ξεκολλάει η ζύμη από τη λεκάνη και τα χέρια. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 20′ και κάνα 10λεπτο παραπάνω να αφήσουμε δεν πειράζει.
Για τα φύλλα
100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
Για από πάνω
20 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Για το ταψί
Λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού
Γέμιση
350 γρ. φέτα, (έβαλα βαρέλια πικάντικη)
2 αυγά μέτρια
Πιπέρι μαύρο, (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά και λίγο πιπεράκι μαύρο αν θέλουμε και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Για τη ζύμη
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας μας βάζουμε το ζυμαράκι μας και το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και τα κάνουμε 2 μπαλίτσες. Αφήνουμε τη μια στην άκρη τη σκεπάζουμε με την πετσέτα μας να μην στεγνώσει και ανοίγουμε την άλλη μπαλίτσα σε φύλλο πρώτα πιέζοντας την με τα δάχτυλα μας να ανοίξει λίγο και μετά με τον πλάστη.
Ανοίγουμε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε, (όσο, να ξέρετε πάντως ότι το φύλλο ανοίγει πάρα πολύ εύκολα ακόμα και με το χέρι• {το κάτω φύλλο που σας δείχνω πως γίνεται, το άνοιξα με τον πλάστη και το επάνω, δέστε την “κουρτίνα” σε μια φωτό ανοιγμένο το φύλλο στην αρχή με τον πλάστη και μετά με το χέρι}) και το αλείφουμε με λίγο από βούτυρο μας. Χαράζουμε γύρω-γύρω χωρίς να φτάσουμε μέχρι το κέντρο. (Σχηματίζουμε νοητά έναν κύκλο στο κέντρο, βλέπε φωτό) και κάθε φυλλαράκι το κλείνουμε στο κέντρο ανοίγοντας το λίγο για να καλύψει όλο τον νοητό κύκλο και το βουτυρώνουμε, (βλέπε φωτό).
Αφού κλείσουμε όλα τα φυλλαράκια στο κέντρο, αλευρώνουμε την πάνω πλευρά του φύλλου ελαφρά και τον πάγκο ελαφρά και ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας, (να καλύπτει και τα πλαϊνά του) για να κάνουμε στο τέλος τον κόθρο.
Το τοποθετούμε στο ταψί, ρίχνουμε ελάχιστο ( ελάχιστο όμως δες φωτό) αλευράκι ( θα απορροφήσει τυχόν υγρά και θα γίνουν τραγάνα και τα κάτω φύλλα και όχι “λάσπη”), βάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το άλλο φύλλο.
Καλύπτουμε τη γέμιση και πιάνοντας τα κομμάτια της ζύμης των παλαϊνών του ταψιού κάνουμε τον κόθρο. Βάζουμε διάσπαρτα το βούτυρο.
Χαράζουμε όχι μέχρι κάτω και ψήνουμε στους 180- 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου στις αντιστάσεις στην δεύτερη από κάτω σχάρα. Στα 30′ βγάζουμε την πίτα και την χαράζουμε μέχρι κάτω.
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.