Συνταγές
Μια εύκολη συνταγή για μια κλασική τυρόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Τασος Ζευγ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΦΥΛΛΟ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
νερό χλιαρό όσο πάρει, (1 ποτήρι και λίγο ακόμα)
αλάτι
νισεστέ
ΓΕΜΙΣΗ
3/4 κιλού φέτα
250 γρ. ανθότυρο
2 αβγά
δυόσμος
ελαιόλαδο
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα, με το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι.
Όταν έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλά, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Κατόπιν την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια για να τα ανοίξουμε σε φύλλα.
Προσοχή δεν αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα με αλεύρι αλλά με νισεστέ. Το αλεύρι απορροφάται από την ζύμη και αλλάζει την δοσολογία και σκληραίνει. Ο νισεστές δεν απορροφάτε από την ζύμη και απομακρύνεται με ένα πινέλο.
Σε μια λεκάνη σπάζουμε τα τυριά, προσθέτουμε χτυπημένα τα αβγά, τον δυόσμο, το λάδι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ότι αφορά το αλάτι εξαρτάται η ποσότητα από πόσο αλμυρά είναι τα τυριά. Εγώ δεν έβαλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο, έτσι ώστε να εξέχει από το ταψί, λαδώνουμε και με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε “κατσαρό” το δεύτερο.
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, όπως τα 2 πρώτα. Λαδώνουμε και ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.
Απλώνουμε το επόμενο φύλλο όπως τα προηγούμενα, λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Στρώνουμε το πέμπτο φύλλο, το οποίο δεν θα εξέχει του ταψιού, λαδώνουμε και βάζουμε το τελευταίο φύλλο, χωρίς να εξέχει.
Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και αρχίζουμε να διπλώνουμε προς τα μέσα λαδωμένες τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και σχηματίζουμε τον κόθρο.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά.
Η συνταγή είναι από Τασος Ζευγ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.