Connect with us

Πιτες

Τυρόπιτα σε λαδωμένο ταψί από την Ρούμελη

ΥΛΙΚΑ 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. φέτα σε κομμάτια 1/3 κ.γ αλάτι 160 ml καυτό νερό 130 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το καυτό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μην καούμε. Όταν ρίξουμε όλο το νερό που χρειάζεται η ζύμη μας, προσθέτουμε […]

Published

on

maxresdefault 3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. φέτα σε κομμάτια

1/3 κ.γ αλάτι

160 ml καυτό νερό

130 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το καυτό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μην καούμε.

Όταν ρίξουμε όλο το νερό που χρειάζεται η ζύμη μας, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα (έχει πέσει η θερμοκρασία) για 7-8 λεπτά αναδιπλώνοντας τη ζύμη προς το κέντρο κάθε φορά.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και με αυτό ζυμώνουμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να απορροφηθεί από το ζυμάρι.

Δίνουμε στο ζυμάρι μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.

Λαδώνουμε ελαφρώς το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα και ξεκινάμε το στήσιμο της πίτας.

Παίρνουμε ένα από τα τρία μέρη του ζυμαριού, το ακουμπάμε στο κέντρο του ταψιού και με τα δάχτυλα μας το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να το πλατύνουμε και να του δώσουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.

Απλώνουμε στην επιφάνεια του 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και θρυμματισμένη φέτα.

Διπλώνουμε το ζυμάρι από τα αριστερά προς το κέντρο και από τα δεξιά πάλι προς το κέντρο ρίχνοντας σε κάθε αναδίπλωση εναλλάξ ελαιόλαδο και φέτα.

Αφού κλείσουμε το ζυμάρι σαν φάκελο, το κάνουμε ρολό και το αφήνουμε στην άκρη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα δύο ζυμαράκια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω από το άλλο.

Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας τα ενωμένα ζυμαράκια και τα απλώνουμε σιγά-σιγά σε όλο το ταψί δημιουργώντας ένα μεγάλο ζυμάρι.

Απλώνουμε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την φέτα και κάνουμε λακκουβίτσες, πιέζοντας με τα δάχτυλα μας.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πεντανόστιμη και τραγανή με τα πιο απλά υλικά της κουζίνας, θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη δοκιμή και θα γίνει η αγαπημένη σας!

TIPS

Η επιτυχία της προβλιόρας, αυτής της παραδοσιακής ρουμελιώτικης πίτας, βασίζεται στο καυτό νερό που περιέχει το ζυμάρι μας καθώς το αλεύρι “ψήνεται” από την υψηλή θερμοκρασία του νερού και δίνει απαλή και γλυκιά γεύση στη ζύμη.

“Προβλιόρ” στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει καυτό-ζεματιστό νερό για αυτό η πίτα ονομάζεται και “ζεματιστή”.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό αν η σύσταση της ζύμης δεν είναι η επιθυμητή και μέχρι να πάρετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Η φέτα καλό θα ήταν να μην είναι τελείως θρυμματισμένη αλλά να υπάρχουν και μικρά κομμάτια σε κάθε κομμάτι της πίτας για έξτρα απόλαυση.

Τέλος, το καλό ζύμωμα είναι απαραίτητο για να γίνει αφράτη και λαχταριστή!​

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές5 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές7 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές9 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές9 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές11 ώρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές13 ώρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές1 ημέρα ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές1 ημέρα ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές2 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές3 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές4 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Exit mobile version