Connect with us

Συνταγές

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού και παγωτό με γεύση μαστίχα και σύκο

Published

on

97232232 10217282074545212 6877616463495036928 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Εκτέλεση είναι από κ. Χριστίνα Χαραλαμπίδου – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.

Υλικά
( η συνταγή είναι χωρίς γαλαζόπετρα)
1κιλό συκαλακι μετριο
(25 κομμάτια περίπου)
1.200 γρ ζάχαρη(εγώ έβαλα 1.400 γρ)
3 2/3 φλ. του τσαγιού νερό(Εγώ έβαλα 6 φλ.)
6-7 μοσχοκάρφια ( γαρύφαλλα)
Αμύγδαλο ασπρισμενο όσα και τα σύκα
2 κ.σ γεμάτες γεμάτες γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι ( για το σιρόπι)
Επιπλέον χυμό από 2 μεγάλα ζουμερα λεμόνια ή τρία μικρότερα

Εκτελεση
Πλένουμε καλά τα σύκα μας 2-3 νερά ( καλύτερα με γάντια).
Κόβουμε το μίσχο και με μυτερό μαχαιράκι κόβω το κοτσανακι από κάτω κυκλικά προσέχοντας να μην κακοποίησω το σύκο.

Με μια φουρκετουλα καθαριζουμε για τυχόν σπορακια μέσα το σύκο ( ανοιγωντας έτσι μια τρυπουλα).
Βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα συκαλακια μου για 5 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού .

Αλλάζουμε το νεράκι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.

Έπειτα βάζουμε τα συκαλακια μου σε λεκανιτσα με νεράκι παγωμένο να τα σκεπάζει μαζί με το χυμό από τα 2 λεμόνια.
Αφήνουμε 3 ώρες περίπου να σφίξουν.

Βγάζουμε τα συκαλακια μου και τα στραγγίζουμε ένα ένα με τα χέρια μου να φύγει η περίσσεια νερού, προσέχοντας μην τα χαλάσουμε.
Σε αυτή τη φάση τοποθετούμε από ένα αμυγδαλάκι μέσα σε κάθε σύκο από την κάτω μεριά που καθαρίσαμε με τη φουρκέτα.

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε το σιρόπι μου για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα συκαλακια μου και τα γαρύφαλλα.

Βραζουμε μεχρι να δέσει το σιρόπι.
Τραβάμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε όλη τη νύχτα να τραβήξει σιροπακι και να αφήσει τυχόν τα νερά του το φρούτο.
Την επόμενη μέρα δένουμε λίγο ακόμα αν χρειάζεται και προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.

Απόστείρωνουμε τα βάζα μου , βάζουμε καυτό το γλυκό μου , σκεπάζουμε καλά με σιρόπι μέχρι πάνω κλείνουμεκαλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα.
Αφήνουμε να κρυώσει καί διατηρουμε σε δροσερό σκιερό μέρος

Αν θέλετε να φτιάξετε τα συκαλακια σας με γαλαζόπετρα για πιο έντονο πράσινο χρώμα , μετά το δεύτερο ξεπικρισμα βουτάτε τα σύκα σε μια λεκανιτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και ένα κομματάκι σα ρεβύθι γαλαζόπετρα το οποίο έχετε πρώτα τρίψει.
Αφήνεται τα σύκα 20-30 λεπτά και ξεπλένεται καλά.

Κάνετε το τρίτο ξεπικρισμα , (παραλείπετε το βάπτισμα τους μέσα στο λεμόνι) τα στιβεται καλά και τα ρίχνετε στο σιροπακι.

Για το παγωτό με γεύση μαστίχα
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος (Η πράσινη συσκευασία )
1 ζαχαρουχο από ψυγειο 397 γρ.
1 κούπα φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα
Γλυκό κουταλιού σύκο

Εκτελεση:
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να γίνει κρεμα.Μετα Ρίχνουμε το κρύο ζαχαρουχο.Μετα στην κούπα με το καυτο γάλα διαλυουμε την βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα πολύ καλά μέχρι να γίνει χλιαρό το γάλα και να ενσωματωθεί η βανιλια.

Το Ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μίγμα και ανακατεύουμε.Παιρνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και βάζουμε μεμβράνη.Τοποθετουμε κομματάκια γλυκο συκο διάσπαρτα παντου.Ριχνουμε το 1/3 του μίγματος και βάζουμε κατάψυξη μισή ώρα να παγώσει αρκετά.

Μετα Ρίχνουμε πάλι γλυκό του κουταλιού σύκο και το 1/3 πάλι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.Ξεφορμαρουμε και στόλιζουμε με σύκα πάλι.

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou“ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές13 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές15 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές17 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές19 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές20 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές21 ώρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές23 ώρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές2 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές3 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές4 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές5 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές5 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Exit mobile version