Συνταγές
Ένα πάρα πολύ ωραίο γλυκό ριτσέλι σύκο που το έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το ρετσέλι είναι από τις παλιότερες συνταγές. Το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας για να αξιοποιήσουν τα ώριμα σύκα που μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πάρα πολλά!!!
Διαλεγουμε 25 συκα γερα και οχι πολυ ωριμα.
Τα πλενουμε καλα και τα τρυπαμε σε 3-4 μεριες με το πιρουνι. (Τα συκα να ειναι με το κοτσανακι τους)
Βαζουμε σε πλατια κατσαρολα 1 κιλο ζαχαρη 1 βανιλια 4 γαρυφαλακια τα συκα 2 ποτ. νερο και το χυμο 1λεμονιου.
Αφηνουμε να βρασουν 10 λεπτα κουνωντας τη κατσαρολα και ξαφριζουμε.
Την αλλη μερα ξαναβραζουμε μεχρι να δεσει το γλυκο.
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Είναι από τα φαγητά που χαίρεσαι να τα φτιάχνεις και να τα απολαμβάνεις με παρέα ή και μόνος σου.
Μοναδικό γλυκό του κουταλιού Φυρικάκι
Η Συνταγή είναι από κ. Στεφη Σουγιουλτζη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για ένα κιλό ζάχαρη
Δύο νεροπότηρα νερό
15 φυρικάκια μικρά
Σμέρνο για άρωμα
Ένα φακελάκι ξυνό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα φυρικάκια πρώτα από μέσα και μετά από έξω
Για να μην σας σπάνε
Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό Όπου έχουμε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας ξυνό, για να γυαλίζουν Όμορφα…..για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις πάρει μια βραση ρίχνουμε μέσα τα Φυρικάκια βράζουμε για 20′ και Αφήνουμε να κρυώσει Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε Ώσπου να δέσει καλά
Και ρίχνουμε μέσα και το Σμέρνο Ή μια βανίλια για άρωμα.
Σας συνιστουμε το Σμέρνο γιατί είναι ενα μοναδικό βότανο με φανταστικό Άρωμα
Η Συνταγή είναι από κ. Στεφη Σουγιουλτζη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.