Συνταγές
Πολύ ωραίο απο τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού σύκο για ακόμα μια φορά απλά τέλειο
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
100 μέτρια συκα ητανε 1.800 γρ
2 .200 ζάχαρη
10 ποτ νερο
20 γαρύφαλλα
1/2 λεμόνι
100 γρ αμύγδαλα ξεφλούδισμα
2 κ σ ξινο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαριζουμε τα συκα από κάτω και κάνουμε μια τρυπούλα!
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερο που μέσα έχω διαλύσει το ξινο και τα αφήνουμε 2 ώρες. Μετα τα ξεπλενουμε καλά και τα βάζουμε με κρύο νερό να βράσουν 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Αδειαζουμε το νερό ξεπλενουμε με κρύο βάζουμε ξανά νερο και επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία 2 φορές ακόμα.
Τα στραγγιζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά με ένα καλαμάκι από σουβλακι τα τρυπαω από άκρη σε ακρη και τα πιέζουμε απαλά στα χέρι μου να βγάλει το νερό που κρατάει. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και τα γαρύφαλλα να βράσει 10 λεπτά ρίχνουμε τα συκα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά δεν ανακατέυουμε καθόλου απλά κουνάμε την κατσαρόλα και μετά αφήνουμε όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα βάζουμε να βράσουν ξανά ρίχνουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να δέσει το γλυκό λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι. Έχουμε αποστειρωσει τα βαζα μου και τα γεμιζουμε ζεστά βαζα ζεστό γλυκό τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνω έτσι να κρυώσουν καλά.
Για την αποστείρωση των βαζων.
Τα πλένουμε καλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα βάζουμε στην σχάρα του φούρνου που έχουμε στρώσει μια πετσέτα ανοιχτά και τα καπάκια δίπλα στον αέρα στους 100 βαθμούς 15 λεπτά
*βάζεις στο σφουγγάρι λίγο λάδι μαζί με το απορρυπαντικό και θα καθαρίσει αμέσως η κατσαρόλα
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.