Connect with us

Γρηγορες Συνταγες

Σπιτικός ξινός τραχανάς. Θρεπτικότατος γεμάτος νοστιμιά

ΥΛΙΚΑ: 4  κιλά γάλα  πρόβειο 2 μικρές  χούφτες  αλάτι 5 κιλά  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις ..και  ακόμα   περισσότερο όσο πάρει το ζυμαράκι μας .. το θέλουμε αρκετά  σφιχτό ή  4  κιλά για  όλες  τις  χρήσεις  και  1 κιλό  κίτρινο ..ή  και  αν  θέλετε  βάλτε  και  400-500 γρ σιμιγδάλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    Βράζουμε   το  γάλα […]

Published

on

P8200921 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ:
4  κιλά γάλα  πρόβειο
2 μικρές  χούφτες  αλάτι
5 κιλά  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις ..και  ακόμα   περισσότερο όσο πάρει το ζυμαράκι μας .. το θέλουμε αρκετά  σφιχτό ή  4  κιλά για  όλες  τις  χρήσεις  και  1 κιλό  κίτρινο ..ή  και  αν  θέλετε  βάλτε  και  400-500 γρ σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βράζουμε   το  γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε   από μια  πυκνή   σήτα   να  μαζέψουμε   κάθε  ξένο σώμα …  σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει…όχι  πολύ δυνατή φωτιά   γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο  κολλάει  πιο εύκολα   είναι  αρκετά  παχύ ) και  ανακατεύουμε   συνέχεια ,προσθέτουμε και  το αλάτι  και  ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι  .( προσέχουμε να  μην  μας  κόψει το γάλα .. για αυτό  ρίχνουμε  μια  μικρή  κουταλιά  σόδα… βοηθάει   στο να  μην  μας  κόψει  το  γάλα  ..)

Όταν  αρχίσει  να  βράζει ( διπλώνει  ) το κατεβάζουμε από την  φωτιά  και το ανακατεύουμε συνέχεια  μέχρι  να  γίνει   τελείως  χλιαρό .. σε  αυτό  το σημείο   αφήνουμε   να  το  γάλα  σε θερμοκρασία  δωματίου   να  ξινίσει   για  αρκετές   ώρες, πάνω από  24  ώρες  .
Αν  δεν  θέλουμε   να το κάνουμε με  ξινισμένο  γάλα    αφού  βράσουμε  το γάλα  .. το αφήνουμε   να κρυώσει  και  το φτιάχνουμε   γιαούρτι ..εδώ   θα  βρούμε  λεπτομέρειες  για  σπιτικό  γιαούρτι ..

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και  σε  μια  βαθιά  λεκάνη  ρίχνουμε το  γάλα  ή  το γιαούρτι και  στην συνέχεια  το αλεύρι  λίγο  -λίγο  και ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας  ώσπου  η  ζύμης  μας να γίνει  σφιχτεί όσο  του  ψωμιού αλλά και ακόμα  περισσότερο  .. όσο  πιο σφιχτεί   τόσο πιο εύκολα  θα  στεγνώσει  και  θα  τον  τρίψουμε  πιο  γρήγορα  και  πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την  ζύμη μας  με  μια  πετσέτα  νωπή και  μια  κουβερτούλα και  την αφήνουμε  από  3-4   ώρες  μέχρι και μια νύχτα  σκεπασμένη  ..να  ξεκουραστεί  σε  μέρος  χωρίς  ρεύματα .

Ζυμώνουμε  αν  θέλουμε  από το βραδάκι  και  αφήνουμε  την ζύμη καλά σκεπασμένη στο  ψυγείο και  την  επομένη μέρα  ετοιμάζουμε  το  τραπέζι  με  το  τραπεζομάντιλο  που  θα  τοποθετήσουμε τα  κομμάτια  του ζυμαριού .

  • Με  την  βοήθεια ενός μαχαιριού ή  ακόμα και με  τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια  και  τα χέρια μας τα  ανοίγουμε σε  μικρές  πιτούλες ..λεπτές  σε  πάχος ώστε να  στεγνώσουν   γρήγορα ,( σε αυτή  την  δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας  μεγάλες  και  μικρές  γιαγιά , κόρες και  εγγονούλες  6  και  8 χρονών  ) τα  τοποθετούμε με  την σειρά στο τραπεζομάντιλο να  μας  πάρει  όλο  το ζυμάρι, και  τα σκεπάζουμε με  ένα  μεγάλο τούλι  .

Τα αφήνουμε  σε  σκιερό και  με  αέρα  μέρος   να  αρχίζουν  να  στεγνώνουν   σε   λίγες  ώρες, όχι  σε  μέρος  που έχει  ήλιο   όμως .

Ο ήλιος  έχει  την  τάση να  κάνει  το ζυμάρι  ..να  μαλακώνει  χωρίς  να το ξεραίνει , ή και  μέσα  στο  σπίτι  με  ένα  ανεμιστήρα   για  να τον βοηθήσει  να  στεγνώσει ..

Μετα  από  λίγη  ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα  χέρια  μας  πάντα  όπου γίνετε , όπως  φαίνεται   στην   παρακάτω  φωτογραφία , και  το αφήνουμε  να  ξεραθεί  λίγο  ακόμα .( δεν  βάζω ακριβές το  χρόνο  που θα χρειαστεί να   ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει  η μαμά  μου  )

  • Όταν  πια  ξεραθεί  αρκετά, παίρνουμε  το  πιο  χοντρό  κόσκινο και  αρχίζουμε  να  κόβουμε  τον  τραχανά με  τα χέρια  μας βάζοντας  λίγη  δύναμη, όπως  φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω   .

 

  •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε  το πιο λεπτό κόσκινο και  ξαναπαιρνάμε  τον τραχανά να   κοπεί   αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως  εμείς στην οικογένεια  μας .
  • Αν πάλι δεν  τον  θέλουμε  λεπτό  αραιώνουμε τον  τραχανά  πάνω στο  τραπεζομάντιλο  που στρώσαμε πάνω στο  τραπέζι , αρκετά  ώστε  να  μην  ανάψει, και  τον σκεπάζουμε   με  ένα   τούλι  για  να τον προστατέψουμε  από  την εισβολή εντόμων .
  • Και  τον αφήνουμε  να  στεγνώσει σε  καλά  αεριζόμενο χώρο να  στεγνώσει  για   τουλάχιστον   2-3  μέρες  .. και  τον  μαζεύουμε σε  μια  καθαρή  μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα   .

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : plathozymarakia

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές1 ώρα ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές5 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές6 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές7 ώρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές9 ώρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές1 ημέρα ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές1 ημέρα ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές1 ημέρα ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές2 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές3 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές4 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Exit mobile version