Συνταγές
Σούπερ τα ντολμαδάκια – με όλες τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Gina Katsoulaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για 80-100 τεμάχια
80-100 αμπελόφυλλα. Έβαζε πάντα δικά της είτε φρέσκα είτε από εκείνα που είχε προβλέψει να φυλάξει για τον Χειμώνα. Εγώ έβαλα από εκείνα που είναι σε βάζο (δεν γράφω μάρκα αλλά είναι από τη Νάουσα). Τα ξέπλυνα και τα «ζεμάτισα» δηλ.έβρασα νερό τα έριξα μέσα (τακτοποιημένα σε μάτσο, απλωτά) τα αλάτισα με θαλασσινό χοντρό αλάτι & μέτρησα 2 min, τα αναποδογύρισα με τη βοήθεια της κουτάλας & μετά από 1-2 min τα στράγγισα σε σουρωτήρι.
ΓΕΜΙΣΗ
Από 1 μεσαίο ματσάκι μαϊντανό, άνηθο & 10-15 φυλλαράκια δυόσμου.
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα (το άσπρο μέρος)
1 μεσαίο καρότο, 2 μικρά κολοκυθάκια, 1 μικρή μελιτζάνα (ξεφλουδισμένη)
5-6 μεσαίες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
2 κγλ πελτέ, αλάτι , πιπέρι (αν χρειαστεί να προσθέσετε σάλτσα ντομάτας που οι περισσότερες έχουμε ετοιμάσει για τον Χειμώνα). 1κγλ ζάχαρη τον Χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι καλές.
2-3 κούπες τσαγιού νερό, λάδι, χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια και 400γρ. Ρύζι Καρολίνα με 100-150 Γρ. περίπου νυχάκι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλέθουμε όλα τα υλικά στο multi και τα ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα. Στο τέλος αλατίζουμε το μείγμα και το δοκιμάζουμε να «τσιμπάει» το αλάτι πριν βάλουμε το ρύζι. ΜΥΣΤΙΚΟ: Αφήνουμε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για 30min. Δεν τσιγαρίζουμε κάτι, όλα ωμά! Το μείγμα πρέπει να ζουμερό.
ΜΥΣΤΙΚΟ: Φυλάμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά & τα πράσινα κρεμμυδόφυλλα για να στρώσουμε τον πάτο του ταψιού (νοστιμίζουν και δεν καίγονται).
Τον χυμό λεμονιού για να τα περιεχύσουμε 10 min πριν το τέλος του ψησίματος.
Ξεκινάμε το τύλιγμα και ανακατεύουμε το μείγμα κάθε φορά που κάνουμε ένα ντολμαδάκι. Τοποθετούμε πάνω στη στρώση μυρωδικών (βλ φωτογρ.) και στο τέλος αν έχει περισσέψει υλικό (ζουμί με λίγο ρυζάκι) περιχύνουμε τα ντολμαδάκια. Βάζουμε και λίγο λάδι για το «γυάλισμα» και προσθέτουμε επιπλέον 2 κούπες extra βραστό νερό. Τα σκεπάζουμε με τα χοντρά (μεστά) αμπελόφυλλα που κρατάμε στο πλάι. Αν δεν είναι αρκετά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (σε κομμάτια & όχι ένα εννιαίο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 50-60 min (10min πριν το τέλος, τα βγάζουμε και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Τα σκεπάζουμε, τα βάζουμε στον κλειστό φούρνο να «τραβήξουν» και να νοστιμίσουν!
Σερβίρονται με καλή φέτα ή τζατζίκι!
Η Συνταγή είναι από Gina Katsoulaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.