Συνταγές
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με μοναδικό άρωμα και απίθανη γεύση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Τι Θα Φάμε Σήμερα Μα ΝΟΥΛΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα, 300 γρ. ρύζι νυχάκι, 1/2 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 2 λεμόνια, (το χυμό τους), 2 κτγ. αλάτι, 1/2 κτγ. πιπέρι, 4-5 μεγάλα φύλλα μαρουλιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας και ύστερα τα ζεματίζουμε λίγα- λίγα για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό και όταν τα ζεματίσουμε όλα τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό. Στο τέλος βάζουμε και τα φύλλα μαρουλιού στο βραστό νερό για να τα ζεματίσουμε.
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το 1/2 ποτήρι λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το ρύζι, (πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο), το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό βραστό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του. Στη συνέχεια αδειάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι, σε ένα μπολ για να κρυώσει λίγο η γέμιση και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα φύλλα μαρουλιού και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις. Παίρνουμε ένα- ένα τα αμπελόφυλλα στην παλάμη μας με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας το ντολμαδάκι σε ρολό.
Όταν τελειώσουμε τα ντολμαδάκια ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό, (περίπου 2 ποτήρια νερό), μέχρι να σκεπαστούν όλα καλά, σκεπάζουμε με ένα πιάτο τα ντολμαδάκια, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο), και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 50-60 λεπτά.
Ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως έχει σωθεί εντελώς το νερό, αν έχει σωθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στη κατσαρόλα και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα. Σερβίρονται με λεμόνι ή γιαούρτι ή και τζατζίκι.
Η Συνταγή είναι από Τι Θα Φάμε Σήμερα Μα ΝΟΥΛΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.