Πιτες
Παραδοσιακή πίτα με πολύχρωμες πιπεριές
ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 150 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 ml νερό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση 4 πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) κομμένες μπαστουνάκια, όχι πολύ μικρά 2 λουκάνικα χωριάτικα 200 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο Επιπλέον 1 κρόκο αβγού λίγο νεράκι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει, ώστε να πλάθεται πιο εύκολα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τα λουκάνικα (χωρίς λάδι ή άλλο λίπος) και όταν μαγειρευτούν καλά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος, χωρίς να το έχουμε καθαρίσει, έτσι ώστε να πάρουν γεύση από τα λουκάνικα, σωτάρουμε τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν καλά. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε κι αυτές καλά, μέχρι να μην έχουν μείνει καθόλου υγρά.
Σκοπός είναι να έχουμε μια σχεδόν στεγνή γέμιση, για να μην μουσκέψει το φύλλο της τάρτας και να ψηθεί καλά. Αναμιγνύουμε τις πιπεριές με τα λουκάνικα και το ρεγκάτο και έχουμε έτοιμη τη γέμιση.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώνουμε τη βάση της τάρτας και τα τοιχώματα. Όπου περισσεύει, κόβουμε, και όπου δε φτάνει ή αφήνει κενά, μπορούμε να μπαλώσουμε με λίγη ζύμη. ρίχνουμε τη γέμιση και την πατάμε καλά, ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος.
Ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη ένα μικρότερο φύλλο από αυτό της βάσης, και το στρώνουμε με προσοχή πάνω από τη γέμιση. Ενώνουμε γύρω-γύρω το πάνω με το κάτω φύλλο, και με τη ζύμη που μας έχει περισσέψει (και αν βέβαια έχουμε την υπομονή, ή κάποιον καλλιτέχνη εύκαιρο) κάνουμε τα φυλλαράκια και τα τοποθετούμε σαν μπορντούρα.
Καλό είναι, αν δεν κάνουμε τα φυλλαράκια να καλύψουμε ούτως ή άλλως τουλάχιστον γύρω-γύρω το φύλλο, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ανοίξει και να χαλάσει την όψη της τάρτας (η γεύση βεβαίως δεν επηρεάζεται, μην αγχώνεστε…)
Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με λίγο νεράκι, και αλείφουμε την τάρτα με ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσει το πάνω φύλλο και να έχει γίνει τραγανό.