Συνταγές
Παραδοσιακή εξ Αγρινίου συνταγή για καταπληκτικό μπακλαβά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Spiridoulla Boubouli – “Γλυκες συνταγες”.
Υλικά (για ταψί Ν40)
1300 γρ. πολίτικο φύλλο ή φύλλο Βηρυτού
800 γρ.καρύδια χοντροκοπανισμένα
3 κοφτές κ.σ. κανέλα
1 κοφτή κ.σ. γαρύφαλλο
360 γρ. φρυγανιά τριμμένη
350 γρ. ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ. ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
6 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες μέλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνουμε καλά κάτω και στα πλάγια το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα τα οποία έχουμε αλείψει πρωτα με βούτυρο&λάδι.
Σκορπίζουμε με το χέρι ή με κουτάλι λίγο από το μείγμα των καρυδιών και συνεχίζουμε αλείφοντας κάθε φύλλο και προσθέτοντας τη γέμιση (βάζω 2 φύλλα στο ενδιάμεσο και τότε προσθέτω τη γέμιση).
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε 5 φύλλα για το τελείωμα. Έπειτα κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και περιχύνουμε με βούτυρο&λάδι εφόσον το έχουμε πρώτα “ζεματίσει”.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά. Ο μπακλαβάς πρέπει να πάρει χρυσόξανθο χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τότε αφήνουμε να βράσει για 5λεπτά.
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και τότε περιχύνουμε με το σιρόπι μας λίγο-λίγο να πάει παντού.
Το σιρόπι να είναι χλιαρό ούτως ώστε ο μπακλαβάς να διατηρηθεί “τραγανός”. Αφήνουμε ν’απορροφήσει όλο το σιρόπι και τότε σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Spiridoulla Boubouli – “Γλυκες συνταγες”.