Συνταγές
Νόστιμη πίτα της γιαγιάς από την Ήπειρο!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Amalia Petsi-Σπιτικές απολαύσεις της Καίτης”
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
αφού πλύνουμε σχολαστικά, το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό τον άνηθο (1ματσάκι) και τα μυρώνια (1ματσάκι), τα κόβουμε με το χέρι (ούτε πολύ ψιλά ούτε πολύ χοντρά), τα τοποθετούμε στο σουρωτήρι (εγώ χρειάστηκα 2 γιατί πήρα μια σακούλα σπανάκι) και τους ρίχνουμε λίγο αλάτι (Ιμαλαΐων έβαλα) ανακανακατεύοντας, πατώντάς τα ελαφρά με τα χέρια.
Έπειτα τους ρίχνουμε, το μικρό ξερό τριμμένο κρεμμύδι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το 1 φλιτζάνι τσαγιού (όχι μεγάλο) ρύζι Καρολίνα· σπάμε με τα χέρια μας σε λεπτά κομμάτια, περίπου ένα δοχείο της φέτας 500γρ. & ανακατεύουμε το μείγμα· προσοχή!δε στύβουμε ούτε πιέζουμε τα υλικά, απαλές κινήσεις…
ρίχνουμε 3-4 κ.σ αγνό παρθένο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 160 βαθμούς ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ, ΟΧΙ ΑΕΡΑ, μόλις αρχίσουμε τη διαδικασία.
Παίρνουμε το ταψί και το λαδώνουμε με λίγο λάδι με το πινέλο -μην το πλημμυρίσεις, έχει θερμίδες.
Απλώνουμε το 1ο φύλλο απ’τη μεριά που έχει το αλεύρι
Ξαναπλώνουμε λίγο λάδι με το πινέλο, «στρώνουμε μαλακά το 2ο φύλλο πάλι απ’την πλευρά του αλευριού κι αφήνουμε να «κρεμάσει» αυτό που περισσεύει απ’την επιφάνεια του ταψιού.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα χέρια μας (καλά, εννοείται φοράς γάντια απ’την αρχή) και το απλώνουμε να πάει από άκρη σ’άκρη.
Έπειτα προσθέτουμε φύλλο 1 & φύλλο 2 από πάνω κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο (βλ. παραπάνω).
Τέλος, διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν του ταψιού αφού τους αλλείψουμε λάδι με το πινέλο ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και φροντίζουμε να «μαλακώσουμε» όλες τις γωνιές του φύλλου να έρθουν προς τα μέσα· μαλακές κινήσεις μη σπάσει το φύλλο
Αφού έχεις λαδώσει ελαφρά και την επιφάνεια -δεν το πλημμυρίζουμε- παίρνεις μαχαίρι και τη χαράζεις, κρατώντας τη μια άκρη με το χέρι σου, φροντίζοντας τα χέρια σου και το μαχαίρι να’ναι στεγνά, στο μεταξύ έχεις ανεβάσει το φούρνο στους 220 βαθμούς και τη βάζεις μέσα.
Τη σταυρώνεις, πάντα και προσεύχεσαι να μην πάρεις φωτιά ή γίνει μαύρη γιατί σε λίγα λεπτά θα «αρπάξει» όποτε έχεις το νου σου και κατεβάζεις πιο χαμηλά τη σχάρα. Γενικά, έχεις το νου σου για 60’ και αφού έχεις κατεβάσει σχάρα πάει τέρμα κάτω για λίγα λεπτά πριν τη βγάλεις.
Για να καταλάβεις αν ψήθηκε, την κουνάς! Αν κουνιέται, τα κατάφερες!
Ψήθηκε!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Amalia Petsi-Σπιτικές απολαύσεις της Καίτης”