Συνταγές
Χορτόπιτα με φύλλο σφολιάτας και χόρτα ολόφρεσκα – το σπίτι θα γεμίσει με υπέροχες μυρωδιές
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο της χορτόπιτας.
500 γρ. αλεύρι γοχ.
3 κτσ. λευκό ξύδι
1 κτγ. αλάτι
2 κτσ. ελαιόλαδο
Νερό σιγά -σιγά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην μας κολλάει στα χέρια. Αφήνω για 20′ να ξεκουραστεί.
250 γρ. βούτυρο. Εγώ έβαλα βιτάμ, και λίγο βούτυρο λούρπακ και λίγο σπορέλαιο, όλα μαζί στα εν 250 γρ. λιωμένα σέ θερμοκρασία δωματίου.
Για την γέμιση.
600 γρ. σέσκουλα μόνο το πράσινο φύλλωμα, 1 ματσάκι τσουκνίδα, 1 μάτσο μαϊντανό, μισό ματσάκι μάραθο, μισό ματσάκι άνηθο, λίγο φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, 1 φέτα κολοκύθα πορτοκαλί σε κυβάκια μικρά, όλα τα περνάω από μία σύβραση.
Εριξα μέσα και 4 κρεμμύδια φρέσκα και μισό πράσο. Αλατοπίπερο, και ελάχιστη πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη. (Σέ όσους δεν αρέσουν τα καυτερά ας μην την βάλουν καθόλου).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προς το τέλος έβαλα γύρω στα 300 γρ. τυρί φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα Κρήτης τριμμένη. Καθώς και 2 κτσ. τραχανά δικό μου.
Τώρα όσον αφορά το φύλλο σφολιάτας, χωρίζω τήν ζύμη στα 2 κομμάτια.
Ανοίγω κάθε φύλο, αλείφω με το βούτυρο παντού, διπλώνουμε σαν φάκελο και ακόμα μικρότερο να γίνει σαν μπαλάκι. Το ίδιο και το άλλο.
Διπλώνουμε το καθένα σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσουν. (Ειδάλλως τα βάζουμε στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά).
Τώρα ανοίγουμε το πρώτο σε φύλλο, τοποθετώ στην λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω, ξανά βούτυρο παντού, ρίχνω όλη την γέμιση, ύστερα ανοίγω και το δεύτερο σε φύλλο.
Σκεπάζουμε, ενώνουμε όσο γίνεται τα πλαϊνά, ύστερα κάνω πηρουνιές παντού, ότι έμεινε σε βούτυρο το ρίχνω από πάνω.
Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο προθερμασμένο στους 180 έως 190 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει γύρω στα 40 έως 45 λεπτά, ανάλογα και το φούρνο, στην μεσαία σκάλα του φούρνου.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.