Ορεκτικα
Μανιτάρια σε λάδι για όλες τις χρήσεις
Υλικά 1 κιλό μανιτάρια ½ λίτρο ξύδι ½ λίτρο λευκό κρασί 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους 4 φύλλα δάφνης 8 κομμ. γαρίφαλο ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Επεξεργαζόμαι μόνο τα υγιές μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια. Καθαρίζω καλά τα μανιτάρια με ένα καθαρό πανί και με ένα πινέλο, τις κανθαρέλες, τα λακτάρια, τα μαρτιάτικα και […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια
- ½ λίτρο ξύδι
- ½ λίτρο λευκό κρασί
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
- 4 φύλλα δάφνης
- 8 κομμ. γαρίφαλο
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Επεξεργαζόμαι μόνο τα υγιές μανιτάρια που δεν έχουν προσβληθεί από σκουλήκια.
- Καθαρίζω καλά τα μανιτάρια με ένα καθαρό πανί και με ένα πινέλο, τις κανθαρέλες, τα λακτάρια, τα μαρτιάτικα και τα ύδνα αν είναι πολύ βρώμικα τα πλένω με γρήγορες κινήσεις σε τρεχούμενο νερό μιας και το ανέχονται. Αφού τα καθαρίσω κόβω τα μεγάλα σε φέτες, αρκετά παχιές, ενώ τα μικρότερα τα χρησιμοποιώ ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
- Βάζω σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το ξύδι, το κρασί και το αλάτι.
- Μόλις πάρει βράση το μείγμα προσθέτω τα μανιτάρια, περιμένω να ξαναβράσει το υγρό και μετράω 4 λεπτά.
- Τα αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σ’ ένα τρυπητό να στραγγίσουν και να κρυώσουν για 2 ώρες περίπου.
- Μόλις κρυώσουν τα βάζω σε αποστειρωμένα βάζα, τοποθετώντας ανάμεσα τους κόκκους πιπεριού, το γαρύφαλλο και τη δάφνη.
- Γεμίζω με ελαιόλαδο, κλείνω τα βάζα και τα αποθηκεύω σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για ένα χρόνο. Για περισσότερο χρονικό διάστημα τα τοποθετώ στο ψυγείο.
Tips
Όταν ανοίγω το βαζάκι ελέγχω για τυχόν μούχλα, χρωματική αλλαγή ή για ανεπιθύμητες-ασυνήθιστες οσμές.
Εφόσον ανοίξω κάποιο βάζο και δεν το καταναλώσω όλο, πράγμα σπάνιο, το διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσω.
Όσο λάδι περισσέψει από το βαζάκι το χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα κάποιου άλλου φαγητού.
Πως αποστειρώνω τα βάζα
Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό βάζω τα βάζα και τα καπάκια μέσα και βράζω για 10 λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν λίγο και μετά τα χρησιμοποιώ.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια μετά το βράσιμο τα τοποθετώ ανάποδα στο φούρνο, πάνω στη σχάρα για 10-20 λεπτά σε θερμοκρασία 120°C.
Περισσότερα στο : secretfoodrecipes