Συνταγές
Εξαιρετικός μουσακάς – καλοφτιαγμένος και λαχταριστός
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η εκτέλεση είναι από κ. Eleni Kalantzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για την κρέμα μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα μακράς διάρκειας ή φρέσκο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (φυτίνη)
6 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 αυγά
1 κούπα τυρί πεκορίνο
1 κούπα σκληρό Δανίας (εγώ έβαλα διάφορα τριμμένα τυριά)
Αλάτι, λίγο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (όπως μέρος ελιά)
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκ σκόρδο
σάλτσα ντομάτας
μαϊντανός
5-6 ντοματίνια
αλάτι
πιπέρι
κανελίτσα ή μπαχάρι
ξύδι για το σβήσιμο του κιμά (εγώ έριξα κόκκινο κρασί)
ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
Απο λαχανικά για την πρώτη στρώση:
πατάτες και μελιτζάνες (αν είναι πικρές οι μελιτζάνες τις ξεπικρίζουμε πρώτα) φέτες ή ροδέλες.
Εκτέλεση για λαχανικά:
Ψήνουμε πανω σε λαδόκολλα στο γκριλ του φούρνου σκέτες τις μελιτζάνες και πατάτες χωρίς λάδι από πάνω μόνο με αλάτι (εγώ πατάτες, μελιτζάνες τηγάνισα στη φριτέζα κ τις έβαλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας)
Εκτέλεση για κιμά:
Τσιγαρίζουμε κιμά στο λάδι, μετά κρεμμύδια/σκόρδο, σβήνουμε με ξύδι ή κρασί, ρίχνουμε υπόλοιπα υλικά κ λίγο νεράκι. Σιγοβράζουμε. Να μη γίνει πολύ νερουλός κ λαδερός. Αλάτι, πιπέρι δοκιμάζουμε.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το γάλα και μόλις πάρει βράση ρίχνω το κορν φλάουρ που το έχουμε διαλύσει πρώτα σε μια κούπα με χλιαρό γάλα, ανακατεύω καλά μέχρι να πήξει και όπως είναι καυτή η κρέμα ρίχνουμε μέσα τα 2 αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει νωρίτερα, επίσης ρίχνουμε και τα τυριά στο τέλος, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Στρώσεις μουσακά: 1η: πατάτες-μελιτζάνες. 2η: κιμάς. 3η: μπεσαμέλ. Ψήνουμε στον αέρα κ αντιστάσεις, 1η σχάρα, περίπου 170-180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βλ. στο πρώτο σχόλιο σε φωτογραφία κολάζ τα βήματα…
Η εκτέλεση είναι από κ. Eleni Kalantzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.