Συνταγές
Δροσερό Γλυκό Ψυγείου με Ζελέ, Πανακότα και Φρούτα – Εύκολη εκτέλεση
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Alberto Captain”
Υλικά:
Φόρμα κέϊκ-γλυκών 23 Χ 10 εκ αντικολλητική
Μια κονσέρβα ανανά ροδέλες
15 κεράσια φρέσκα
Ένα φακελάκι ζελέ ανανά
Ανάλογη ποσότητα ¾ ποτηριού από το σιρόπι του ανανά
Μια συσκευασία πανακότα από σουπερ μάρκετ
Εκτός αν κάνετε μόνοι σας την πανακότα
400 ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ (ή αντίστοιχο γάλα καρύδας)
100 ml κρέμα γάλακτος
50 γρμ. ζάχαρη
1 φιαλίδιο βανίλια σκόνη
6 γρμ. ζελατίνη (4 μεγ. Φύλλα)
Λίγο κονιάκ και λικέρ ή τρίμμα μαστίχας
Εκτέλεση:
1. Χρησιμοποιούμε την αλουμινένια φόρμα χαλβά
2. Στον πάτο της φόρμας βάζουμε μια ολόκληρη ροδέλα ανανά
3. Παίρνουμε τα κεράσια και με το ειδικό μηχάνημα αφαιρούμε τα κουκούτσια και τοποθετούμε κυκλικά του ανανά τα κεράσια στις θήκες της φόρμας και ένα στο κέντρο του ανανά.
4. Εναλλακτικά αν θέλουμε τα ποτίζουμε σε ζάχαρη ή stevia και κονιάκ για κανένα μισάωρο να πάρουν λίγο γεύση.
5. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε την σκόνη ζελέ ανανά μαζί με 200 ml ζεστό νερό και την διαλύουμε.
6. Προσθέτουμε και τα ¾ ποτηριού σιρόπι ανανά και ανακατεύουμε.
7. Με το ζελέ καλύπτουμε στη φόρμα καλά και μαλακά τον ανανά και τα κεράσια.
8. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για να πήξει.
Ετοιμάζουμε κατόπιν την κρέμα πανακότα:
9. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό για 5’ λεπτά.
10. Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη.
11. Στραγγίζουμε την ζελατίνη και την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση.
12. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί και την βανίλια και αφήνουμε το μείγμα της πανακότας να κρυώσει καλά.
13. Εκτός αν φτιάξουμε το έτοιμο πακέτο πανακότα του σουπερ μαρκετ οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες στο κουτί.
14. Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε και εδώ για έξτρα γεύση λίγη μαστίχα, είτε σε σιρόπι είτε σε τρίμα.
15. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα από πάνω από το παγωμένο ζελέ στην φόρμα.
16. Βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να παγώσει και η πανακότα.
17. Ξανά-φτιάχνουμε ζελέ ανανά όπως πριν και καλύπτουμε από πάνω την ήδη παγωμένη πανακότα, μέχρι το χείλος της φόρμας.
18. Παίρνουμε ακόμα 3-4 ροδέλες ανανά, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις σκορπίζουμε μέσα στο τελευταίο στρώμα ζελέ όσο ακόμα είναι σε υγρή κατάσταση.
19. Βάζουμε για τελευταία φορά την φόρμα στο ψυγείο, για να παγώσει και αυτό το στρώμα ζελέ.
20. Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε πιατέλα, σκεπάζουμε την φόρμα με πετσέτα βουτηγμένη σε καυτό νερό.
21. Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία κάποιες φορές μέχρι να ξεκολλήσει το γλυκό από την μεταλλική φόρμα του κέϊκ/χαλβά.
Μερικά μικρά μυστικά:
Καλό είναι με ένα μπαμπάκι να λαδώσουμε ελαφρά την φόρμα από πριν για να είναι ευκολότερο κατόπιν να ξεκολλήσει το γλυκό.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Alberto Captain”