Συνταγές
Χειμωνιάτικο γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
(Προτιμάμε σφιχτά κυδώνια και όχι πολύ ώριμα.)
700 γρ ζάχαρη
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
χυμός απο μισό λεμόνι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
1½ ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα θα διαλέξουμε κυδώνια όχι πολύ ώριμα για να μη βγει το γλυκό μας μαλακό σαν μαρμελάδα.
Καθαρίζουμε ένα – ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια η μικρά μπαστουνάκια.
Κατόπιν τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που βγάζουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, τ᾿ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα..
Τα καθαρισμένα κυδώνια δεν τα βάζουμε σε νερό με λεμόνι , μπορεί να μαυρίζουν και να σκουραίνουν, αλλά όταν αρχίσει ο βρασμός μέσα στην κατσαρόλα επανέρχονται στο φυσικό τους χρώμα. Οταν μουλιάζουν τα κυδώνια τραβάνε νερό και μετά το αποβάλλουν στην κατσαρόλα.
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.