Connect with us

Γλυκα

lemon pie (λεμονόπιτα)

Published

on

lemonpie 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από myrizeiglykiamanoula.blogspot.gr

Σύμφωνα με τους ιστορικούς των τροφίμων, οι λεμονάτες αρωματισμένες κρέμες, πουτίγκες και πίτες απολαμβάνονταιι από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Ενώ από την Αναγέννηση η Ευρώπη σερβίρει χτυπημένα ασπράδια σε πολλά πιάτα, μόνο τον 17ο αιώνα θα τελειοποιηθεί η μαρέγκα. Τον 18ο αιώνα αγγλικά βιβλία μαγειρικής ονομάζουν ένα κέικ λεμόνι ως παραλλαγή της συνταγή για κέικ πορτοκάλι (κα Raffald, η έμπειρη αγγλική Οικονόμος).

Μέχρι το 19ο αιώνα, λεμόνι κέικ αποτελούσε πρότυπο στα αμερικανικά βιβλία μαγειρικής, όταν ήρθε η λεμονόπιτα με τη μαρέγκα, φτιαγμένη με λεμόνι και πηγμένο γάλα για τυρί και μαρέγκα στην κορυφή και υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αμερικάνικα επιδόρπια.

Η Λεμονόπιτα με μαρέγκα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Η πρώτη συνταγή που καταγράφηκε δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Frehse στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και γίνεται με βιολογικά συστατικά: λεμόνια και αυγά

ΥΛΙΚΑ

για τη βάση:
* 260 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 100 γραμ.ζάχαρη
* 150 γραμ.βούτυρο αγελαδινό ή βιτάμ
* 1 βανίλια
* 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

Για την κρέμα:
* 4 αυγά
* 250 γραμ. ζάχαρη
* 1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι
* 1 κ.γλ. baking powder
* 1 βανίλια
* 1 κ. γλ. κοφτό ξύσμα από λεμόνι
* 1/2 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού

Για τη μερέγκα:
* 4  ασπράδια αβγών
* 120 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βάσης δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια και τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ 35*23 περίπου και στρώνουμε τη ζύμη πατώντας τη να καλύψει τον πάτο του ταψιού και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας αρκετή ώρα ώσπου να ασπρίσουν και τα στρώνουμε πάνω στη βάση μπισκότου και το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου ώσπου να κάνει μια τραγανή κρούστα από πάνω.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως! Προσθέτουμε και τη ζάχαρη κι αφήνουμε και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μας, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφτιχτή και λεία μαρέγκα. Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνουμε την μαρέγκα, στην τάρτα.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C κι αφήνουμε την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχουμε τακτικά, ώστε να μη μας καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό.

Καλή επιτυχία!

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο myrizeiglykiamanoula.blogspot.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές9 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές11 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές13 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές15 ώρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές16 ώρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές17 ώρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές19 ώρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές2 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές3 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές3 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές4 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Exit mobile version