Συνταγές
Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνι
Υλικά για 8 άτομα Για τη ζύμη: 4 φλιτζ. αλεύρι, 2 κ.γ. ζάχαρη, 1 κοφτή κ.γ. αλάτι 6 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους, 3 κ.σ. κρύο νερό Για τη γέμιση: 3 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια ½ φλιτζ. ζάχαρη, 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού, 2 κ.γ. βανίλια Για το σιρόπι: 1 φλιτζ. ζάχαρη, […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά για 8 άτομα
Για τη ζύμη: 4 φλιτζ. αλεύρι,
2 κ.γ. ζάχαρη,
1 κοφτή κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους,
3 κ.σ. κρύο νερό
Για τη γέμιση:
3 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
½ φλιτζ. ζάχαρη,
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού,
2 κ.γ. βανίλια
Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. ζάχαρη,
¼ νερό,
¼ κ.γ. χυμό λεμόνι
1 κοφτή κ.γ. αλάτι,
¼ φλιτζ. κρύο βούτυρο σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
1. Φτιάχνετε τη ζύμη: ρίχνετε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το κρύο νερό, και χτυπάτε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται τρίμματα.
2.Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σε περίπτωση που είναι σκληρή, τότε βάζετε λίγο ακόμα νερό, ενώ, αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτετε λίγο αλεύρι. Έπειτα τη ζυμώνετε με τα χέρια και μόλις ομογενοποιηθεί την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.
3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε μια μικρή κατσαρόλα αναμειγνύετε τα υλικά, τα καλύπτετε με νερό και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15΄ μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρείτε τη φλούδα πορτοκαλιού και τα στραγγίζετε.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210° C.
5. Φτιάχνετε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμόνι και το αλάτι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά για περίπου 8΄, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αποκτήσει ένα απαλό καφέ χρώμα.
6. Αμέσως ρίχνετε το σιρόπι μέσα στη φόρμα για τάρτα και την ανακινείτε για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Έπειτα πασπαλίζετε με τα μικρά καρέ βουτύρου και τοποθετείτε ένα κομμάτι κυδώνι στο κέντρο και τα υπόλοιπα σε κυκλική διάταξη.
7. Από πάνω στρώνετε τη ζύμη, έτσι ώστε αυτή να σκεπάσει τα κυδώνια. Τοποθετείτε τη φόρμα στο φούρνο, ψήνετε για περίπου 20΄ μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα, την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
8. Αναποδογυρίζετε το γλυκό σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
elle