Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση !
Connect with us

Γλυκα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση !

Published

on

chocolatefudgecake700x5.min

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

chocolatefudgecake700x5.min
Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
150 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρμ. κόρν φλάουρ
35 γρμ. κακάο σκόνη
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ γεμάτο, (3 γρμ.)
5 μεγάλα αυγά
1 βανίλια 

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα:
450 γρμ. γάλα φρέσκο
60 γρμ. ζάχαρη
1 μέτριο αυγό
2 κρόκους αυγού
50 γρμ. ζάχαρη
55 γρμ. κορν φλάουρ
180 γρμ. μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη
20 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
220 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

recipe elegant chocolate cake

Για το σιρόπι:
200 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ. νερό
1 κουτ. σ. ρούμι, ή κονιάκ

Για την γκανάζ:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
60 γρμ. γλυκόζη
400 γρμ. κουβερτούρα 70% κακάο
1 κουτ. σ. καλό ουίσκι

Εκτέλεση: 

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το κακάο, και το πέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, δύο φορές.

2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου, να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μίγμα. Το αδειάζουμε σε λεκανάκι, και προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
3. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι 26 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 C. βαθμούς, για 35′ λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί. Πρέπει να βγει στεγνή.
4. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε. Το κόβουμε σε τρεις οριζόντιες φέτες 1 έως 1,5 εκ. πάχος το πολύ. Αν χρειαστεί ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια, αν έχει σχηματιστεί βουναλάκι στο ψήσιμο.

htzrzo

Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα:
1. Βάζουμε το γάλα με τα 60 γρμ. ζάχαρη σε κατσαρόλα, και τοποθετούμε στη φωτιά να βράση.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τα 50 γρμ. ζάχαρη να ασπρίσουν, και προσθέτουμε το κορν φλάουρ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
3. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βραστό γάλα, ανακατεύοντας χαμηλά. Αδειάζουμε το μίγμα ξανά στην κατσαρόλα, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει και να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας κυκλικά με το σύρμα.
4. Αφού πήξει, ρίχνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο, και ανακατεύουμε να λιώσουν καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την μια κουταλιά ζάχαρη άχνη σε σαντιγί, (προαιρετικά αν την θέλουμε πιο γλυκιά, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ζάχαρη άχνη).
6. Αδειάζουμε την σαντιγί στην κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής, και δουλεύουμε δυνατά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν, και να αφρατέψει η κρέμα μας.

Σιρόπι:
Σιρόπι μπορούμε να φτιάξουμε με πολλά και διάφορα υλικά, όπως με λίγο σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού, σιρόπι από κομπόστα, κ.λ.π. Προσθέτουμε για άρωμα λίγο κακάο, καφέ, λεμόνι, φλούδα πορτοκάλι, λικέρ, κ.λ.π. και ανάλογα για τι γεύση παντεσπάνι ή κρέμα το θέλουμε.
Για το συγκεκριμένο σιρόπι λοιπόν, βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.

Γκανάζ:
Η γκανάζ αυτή δεν είναι ρευστή για γλασάρισμα-λουστράρισμα. Γίνετε λίγο πηχτή, και κρυώνοντας λίγο πιο σφιχτή από το γλάσο σοκολάτας, και μπορούμε να κάνουμε διάφορες γραμμές-σχέδια επάνω της. Διότι όπως βλέπετε περιέχει πολύ περισσότερη κουβερτούρα από κρέμα γάλακτος, και γλυκόζη για να μην σφίξει πολύ, και να κρατηθεί μαλακιά. Ενώ για γλασάρισμα βάζουμε 1:1 σοκολάτα-κρέμα γάλακτος.
Ξεκινάμε.
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, και το ουίσκι στη φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού.
2. Μόλις αρχίσει να βράζει, την αδειάζουμε μέσα σε μπολ που έχουμε βάλει την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει η σοκολάτα. Κατόπιν προσθέτουμε και  την γλυκόζη, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.

6ae0fe08 31ce 4ff1 8b03 0ec33586caad

Ολοκλήρωση:
1. Κρατάμε 4-5 κουταλιές κρέμα ζαχαροπλαστικής στην άκρη για την επιφάνεια.
2. Στο ίδιο τσέρκι που το έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα δίσκο, βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε καλά με ένα πινέλο.
2. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής, την ισιώνουμε, και τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι. 3.Το σιροπιάζουμε, αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, την ισιώνουμε, και τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι.
4. Σιροπιάζουμε, και στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα που κρατήσαμε, ώστε να καλύψουμε τους πόρους, για να μην απορροφήσει την γκανάζ μετά.
5. Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες περίπου να παγώσει καλά.
6. Με ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι, ξεκολλάμε γύρω-γύρω από το τσέρκι το γλυκό, και το ξεφορμάρουμε.(Εδώ τώρα φτιάχνουμε την γκανάζ).
7. Με μια σπάτουλα, ή μια παλέτα, παίρνουμε το γλυκό και το τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε την γκανάζ επάνω στο γλυκό, και με μια σπάτουλα, ή παλέτα, απλώνουμε σε λεπτή στρώση τη γκανάζ, γρήγορα-γρήγορα πριν παγώσει, σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά. Δημιουργούμε αν θέλουμε, κάποια αφηρημένα σχέδια-γραμμές με τη σοκολάτα που αρχίζει να πήζει επάνω στην επιφάνεια.
8. Παίρνουμε το γλυκό με την σπάτουλα, ή παλέτα, και το τοποθετούμε ξανά επάνω στο δίσκο. 9. Γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει, κερασάκια, φράουλες, ξύσμα σοκολάτας, πορτοκάλι γλασέ, κ.λ.π. και τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει η γκανάζ.
(Αν φτιάξετε αφηρημένα σχέδια με την γκανάζ, δεν χρειάζεται υπερβολική διακόσμηση, μια απλή είναι αρκετή για να δείξει).

2qmkas0

Σημείωση:
α) Την τούρτα την παγώνουμε στην κατάψυξη για πιο γρήγορα, αλλά ειδικότερα για να μπορέσουμε να την μεταφέρουμε άνετα την ώρα του γλασαρίσματος, και να μπορούμε να την δουλέψουμε άνετα χωρίς να μας χαλάσει.
β) Αν θέλουμε γλασάρουμε την τούρτα με ένα γλάσο 1:1 σοκολάτα-κρέμα γάλακτος. Δηλαδή: 200 γρμ. κουβερτούρα, 200 γρμ. κρέμα γάλακτος. Ή αν το θέλουμε λίγο πιο σκληρό, 200 γρμ. κουβερτούρα, 180 γρμ. κρέμα γάλακτος. Απλά τη συνταγή αυτή την έχω κάνει με τον παραπάνω τρόπο, με σκληρή γκανάζ. (Η κάθε συνταγή και με τις ιδιαιτερότητές της…)
γ) Η κουβερτούρα στη γκανάζ είναι λίγο πιό πικρή λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο που έχει. Αν θέλετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κουβερτούρα 35 – 55% κακάο. Απλά η συνταγή μου είναι με τέτοια κουβερτούρα, για πιο… bitter απολαύσεις. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το πικρό είναι πολύ απαραίτητο, ωφέλιμο, και υγιεινό για τον οργανισμό μας.

ΠΗΓΗ

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

tyropitakia
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

438099572 2521169781400702 1617524657754110820 n
Συνταγές5 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!
Συνταγές5 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

429531362 2144911402522457 4890648921994139219 n
Συνταγές7 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

439223028 10232770476673515 4151030529480419834 n
Συνταγές9 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

434641771 899842421894030 5089479291513589713 n
Συνταγές11 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

441579520 718362607153554 1509321233179437027 n
Συνταγές13 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

440981547 1102545100859773 2687399188896487261 n
Συνταγές15 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

439520805 2174152989593831 8196640432467926937 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

438885764 7467063543409895 3281727415284645627 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

276122570 3215707502084879 8808534629633874921 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

439195857 1649426642261214 3860856873887055292 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

440795726 2519419561593056 4852923699347076685 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

440935821 3255929644701281 8876175808534840899 n
Γλυκα1 ημέρα ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

438159559 10211293818579260 4656654419474642924 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

437121658 2355625268162037 7293358340021596418 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

tsoyrekia
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

440878444 1941335446328565 3342859530485121667 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

431316162 2351313701731510 4317307073507487218 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα
Συνταγές2 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

pergamonto
Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

438082358 950632566851652 2530834464536347482 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

440589003 3780881108905131 8526755502795189406 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

440963577 1478591159761161 1303801260732591932 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

440172552 406268832222161 4737433451326153227 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

439221046 3680641592208664 6943382501553607481 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Αρνάκι φρικασέ
Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

439895574 3732197473773363 4431067499756269189 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

438204942 2089856224728732 6215704342616507246 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

438781687 1897851570636502 4630730539001803796 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

440133414 10228960369826531 1343457125388605276 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη