Συνταγές
Υπέροχο χειροποίητο ψωμάκι – αφράτο και μοσχομυριστό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για 500 γρμ. αλεύρι γοχ. και λίγο ολικής άλεσης
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο και μισό φλυτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρμ. αναπιασμένο προζύμι, μισό και κοφτό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά. Αφήνουμε σέ ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
Ύστερα φτιάχνουμε μια φρατζόλα αφού πριν παιδεύουμε λίγο ακόμα το ζυμαράκι μου με διπλώματα.
Λαδώνω μια φόρμα ορθογώνια, ρίχνω λίγο αλεύρι μέσα στρώνω το ψωμί.
Ψήνουμε για 45′ στους 190-200 βαθμούς στην μεσαία σκάλα του φούρνου.
Όταν το βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε, το σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να κρυώσει για να διατηρηθεί μαλακό.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η απόλαυση των συνταγών δεν τελειώνει!
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για Ψωμί χωρίς ζύμωμα, εύκολα και γρήγορα.
Υλικά:
3 1/4 κούπας ή 420 γρ. αλεύρι γοχ.
1 1/2 κούπα ή 350 γρ. ζεστό νερό όχι βραστό, νερό βρύσης, στο φούρνο μυκροκυμάτων, για 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαγιά ξερή
1 κουταλιά λάδι
2-3 κουταλιές αλεύρι για να δώσουμε φόρμα στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμα
1 κουταλάκι λάδι για τη λαδόκολλα
1-2 κουταλιές ηλιόσπορους, ( Προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το νερό από τη βρύση ζεστό όχι καυτό 40-45 βαθμούς υπολογίζω. Στο φούρνο μικροκυμάτων θέλει 1 και 10 δευτερόλεπτα, ακριβώς.
Κάνουμε μία ζύμη ανακατεύοντας με ένα μεγάλο ξύλινο κουτάλι ίσα να δέσει το αλεύρι με το νερό, κολλάει η ζύμη δεν βάζουμε άλλο αλεύρι, να μην είναι ούτε νερουλή, ούτε πολύ σφιχτή.
Βάζουμε το μπολ σε μία σακούλα πλαστική και την κλίνουμε .Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 2 έως 3 ώρες.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : zzcook