Συνταγές
Με προζύμι είναι το καλύτερο ψωμί – αφράτο , νόστιμο και μυρωδάτο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Με την πιο βελούδινη και αεράτη ψύχα!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά, (για 2 φρατζόλες) :
1 κιλό αλεύρι γοχ., (ή μισό- μισό με σκληρό ή κίτρινο ή ολικής)
300 γρ. προζύμι αναπιασμένο και φουσκωμένο
2 κτγ. αλάτι
2 κτσ. ελαιόλαδο
680-700 γρ. χλιαρό, (όχι καυτό), νερό εμφιαλωμένο
30-35 γρ. γλυκάνισο, (προαιρετικά), στο φακελάκι ψιλοκομμένο, όχι σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά στο μπώλ με ένα κουτάλι σούπας και το αφήνουμε σκεπασμένο για 40 λεπτά.
Κάνουμε 5 – 6 διπλώματα ανά μισή ώρα , τραβώντας απαλά το ζυμάρι 4-5 φορές γύρω- γύρω, βουτώντας τα χέρια μου σε νερό, για να μην κολλάει το ζυμάρι.
Το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε 3 -4 ώρες να φουσκώσει.
Κόβουμε στα δύο το ζυμάρι και τα μοιράζουμε σε δύο καλαθάκια ή μπωλ, που πριν έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Κλείνουμε το καθένα σε ευρύχωρη σακκούλα τροφίμων και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 10 -15 ώρες, (ή όλο το βράδυ).
Τα βγάζουμε και αφήνω 2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Μεταφέρουμε προσεχτικά τα ζυμαράκια μου, μαζί με την λαδόκολλα, στο ταψί ή σε φόρμες ψωμιού.
Χαράζουμε βαθειά την επιφάνεια με το ξυράφι σε 2-3 σημεία το κάθε ζυμάρι ψωμιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε στην μεσαία θέση σχάρας, για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
**Φτιάχνουμε την διπλή δόση συνήθως, (4 ψωμάκια).
**Η συνταγή για το πιο υπέροχο και εύκολο ψωμί με προζύμι, με κάποιες δικές μου παρεμβάσεις στα υλικά ,την διαδικασία και στον τρόπο ψησίματος , είναι βασισμένη στην συνταγή στης καλής μου φίλης Fabienne Meyer Vamvakari !
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.