Συνταγές
Την ζηλέψαμε! Αφράτη νόστιμη χωριάτικη τυρόπιτα Δυτικής Μακεδονίας
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά που θα χρειαστούν
Για την Ζύμη
✓ 1κιλό Αλέυρι για όλες τις χρήσεις ( έβαλα #Κουλα)
✓ 1/2 Λίτρο Νερό
✓ 1 με 2 κουταλιές της σούπας Ξύδι ( έβαλα 1 κουταλιά άσπρο ξύδι)
✓ 1 φλιτζανάκι (ή ποτήρι του κονιάκ) λάδι ( ηλιέλαιο , γίνεται πιο ελαφριά χωρίς τη μυρωδιά του ελαιολάδου)
✓ 1 κουταλάκι του Γλυκού Αλάτι
Για την Γέμιση
✓ 500 γρ κατσικίσιο τυρί ( έβαλα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου) συνεταιρισμού….
✓ 3 αυγά
✓ Άσπρο πιπέρι
Για τα φύλλα και για από πάνω
✓ 250 γρ Φυτικό Μαγειρικό Λίπος ( έβαλα Νέα Φυτίνη), λιωμένο
– Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι στη μία άκρη και στην υπόλοιπη ρίχνουμε το νερό , το αλάτι, το ξύδι ηλιέλαιο και παίρνοντας λίγο – λίγο αλεύρι ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα είναι πολύ μαλακή και ελαφρώς κολλάει. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο μας και ζυμώνουμε πολύ καλά το κάθε ζυμαρακι. Κάνουμε κάθε ζυμαρακι μπαλιτσα και τα βάζουμε στη λεκάνη μας. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10′.
– Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά και το πιπέρι και με πιρούνι ανακατεύουμε. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Τώρα θα σας δείξω δύο τρόπους που ανοίγουμε το φύλλο για να το κάνουμε σφολιάτα. Το ένα φύλλο το άνοιξα με τον έναν τρόπο και το άλλο με τον άλλο. Κάντε όποιον σας βολεύει περισσότερο, θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
– Ρίχνουμε ξανά αλευράκι στον πάγκο μας
1) Παίρνουμε τη μια μπαλιτσα, την αλευρώνουμε και από πάνω και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε ( πρέπει να είναι αρκετά λεπτό σχεδόν διάφανο) . Με ένα πινέλο λαδώνουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του φύλλου. Φέρνουμε την μια πλευρά και τη διπλώνουμε στη μέση. Λαδώνουμε αυτό που διπλώσαμε και δεν έχει λάδι. Παίρνουμε το άλλο μισό και το διπλώνουμε πάνω στο άλλο.
Λαδώνουμε. Έχουμε τώρα μια στενόμακρη λωρίδα. Παίρνουμε τη δεξιά άκρη και τη διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε.
Παίρνουμε την αριστερή άκρη και τη διπλώνουμε πάνω στην άλλη• λαδώνουμε. Κάναμε ένα πακετάκι. Το κάνουμε μπαλιτσα, διπλωνοντας τις άκρες του προς τη μέση και κάτω, ρίχνουμε λίγο αλευράκι σε ένα πιάτο, βάλουμε τη μπαλιτσα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και στο ψυγείο. ( Βλέπε τις φωτογραφίες για τη διαδικασία)
2) Παίρνουμε την άλλη μπαλιτσα και τη χωρίζουμε σε 12 μέρη, και τα κάνουμε μπαλάκια. Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και παίρνοντας ένα – ένα τα μπαλάκια και αλευρωνοντας τα και από πάνω ανοίγουμε πιτουλες στο μέγεθος πιάτου φρούτου. Τις λαδώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη μια πίτα πάνω στην άλλη με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω. Κάθε πιτουλα πρέπει να είναι ίση σε μέγεθος με την από κάτω και όλες ίδιες.
Λαδώνουμε κάθε φορά την αλαδωτη πλευρά που είναι προς τα πάνω εκτός από την τελευταία. Την τελευταία την ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερη από τις άλλες να τις καλύψει όλες μεχρι κάτω και γυρνάμε τις άκρες της από κάτω. Βάζουμε σε πιάτο που ρίξαμε λίγο αλευράκι, σκεπάζουμε μεμβράνη και στο ψυγείο. ( Βλέπε τις φωτογραφίες για τη διαδικασία)
Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′ να παγώσει το μαγειρικό λίπος για να μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα.
– Ρίχνουνε αλευράκι στον πάγκο μας και πάνω στο κάθε πακετάκι και ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας για να κάνουμε και τον κόθρο. Το τοποθετούμε στο ταψί μας το οποίο έχουμε λαδώσει με το μαγειρικό λίπος και με το χέρι μας το πιέζουμε γύρω γύρω στο ταψί να καθίσει. Λαδώνουμε με το μαγειρικό λίπος τη βάση και τα πλαϊνά.( Βλέπε φωτογραφίες).
Τοποθετούμε τη γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, ( μεγαλύτερο και αυτό), και το τοποθετούμε στο ταψί κάνοντας σούρες. Το λαδώνουμε πάρα πολύ καλά με το μαγειρικό λίπος. Γυρίζουμε τη ζύμη/φύλλο που εξέχει για να κάνουμε τον κόθρο. Δεν την κόβουμε, δεν την χαράζουμε.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 15′ και μετά κατεβάζουμε στους 180°C και ψήνουμε άλλα 30′ – 40′
– Αφήνουμε να κρυώσει για 10′ και κόβουμε
Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.