Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια
Connect with us

Συνταγές

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Published

on

439437427 1400751570597518 3019271819696901946 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

*Είναι σημαντικό να είναι η ζύμη ανοιγμένη σε ομοιόμορφα λεπτά φυλλαράκια. Το πετυχαίνουμε με μηχανή φύλλου. Στη δική μου, που είναι εξάρτημα κουζινομηχανής Kenwood,το άνοιξα στη βαθμίδα 2. Και στην 3 ήταν εντάξει. Υπάρχουν χειροκίνητες από 20 ευρώ.
*Για να διευκολυνθούμε στο τσίμπημα, έχουμε κόψει 3-4 τετραγωνάκια ή δισκάκια 15 εκατοστών από αντικολλητικό χαρτί.
*Ξεκινάμε 1-2 μέρες νωρίτερα, τυλίγοντας τη μυζήθρα/ανθότυρο σε τριπλό χαρτί κουζίνας.Τη βάζουμε σε πιάτο και στο ψυγείο και αναποδογυρίζουμε το πακετάκι μερικές φορές. Όταν υγρανθεί το χαρτί το αλλάζουμε. Το άλλαξα 3-4 φορές και σε 2 μέρες το τυρί μου είχε στεγνώσει όπως έπρεπε. Στεγνώνοντας χάνει βάρος. Για να έχουμε περίπου 1.200 γρ. στεγνωμένης μυζήθρας αγοράζουμε 1,5 κιλό!

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1.200 γρ. μυζήθρα/ανθότυρο στεγνωμένη, ( αγοράζουμε 1,5 κιλό)
1,5 κουταλιές βούτυρο αγελάδος μαλακό, (ή 3 κουταλιές τυρί κρέμα)
3 αυγά μέτρια, θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη , περασμένη από μπλεντεράκι
2 σωληνάκια βανίλιας ή 1 κτγ. υγρή ή βανιλέτα

Σε μπολ ρίχνω τη μυζήθρα/ανθότυρο θρυμματισμένη με τα δάχτυλα.Προσθέτω όλα τα υλικά της γέμισης και τα δουλεύω με μίξερ χειρός 3-4 λεπτά σε μια λεία πάστα, που αν μας αρέσει μπορεί να έχει μικρά κομπάκια. Εγώ την προτιμώ λεία. Βάζω σε τάπερ και διατηρώ στο ψυγείο. Τη βγάζω μισή ώρα πριν να τη χρησιμοποιήσω. Μπορώ να τη φτιάξω και από την προηγούμενη μέρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
170 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
200 γρ. γάλα, θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους μέτριων αυγών, θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη, περασμένη από μπλεντεράκι
760 έως 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. (4 κτγ.) μπέικιν
1 κοφτό κτγ. σόδα
Ξύσμα 1 λεμονιού
2 σωληνάκια βανίλια ή 1 κτγ. υγρή ή βανιλέτα

Σε λεκανίτσα χτυπάω καλά με μίξερ χειρός ζάχαρη και βούτυρο να αφρατέψουν, 4-5 λεπτά. Προσθέτω τους κρόκους και τη βανίλια και χτυπάω 2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνω γάλα, ξύσμα, σόδα και μπέικιν και χτυπάω λίγο ακόμη.
Αφήνω το μίξερ, και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη δεν θα είναι σκληρή αλλά αρκετά σφιχτή για να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο στη μηχανή. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί ½ ώρα. Αν έχει πολλή ζέστη τη βάζω στο ψυγείο.

Μη φανταστείτε ότι ανοίγουμε μεγάλο φύλλο! Η ζύμη αυτή δεν είναι σκληρή. Παίρνω ζύμη όσο ένα μικρό πορτοκάλι, την πατάω -σε αλευρωμένη επιφάνεια-με πλάστη να ανοίξει λίγο, την περνάω στη μηχανή 1 φορά από το 0, μετά 1 φορά από το 1, μετά 2 φορές από το 2 ή και το 3. Με ένα κουπ πατ -ή ένα καπάκι-διαμέτρου 10-11 εκατοστών κόβω κάθε φορά 2 -3 δίσκους.
ΕΠΑΛΕΙΨΗ 2 κρόκοι χτυπημένοι με 1 κουταλιά σούπας νερό, κανέλλα σκόνη.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Με μικρή σπάτουλα μεταφέρω το δισκάκι ζύμης πάνω στο κομμάτι του αντικολλητικού χαρτιού. Βάζω με κουταλάκι στο κέντρο του 1 φουσκωτό κουταλάκι γλυκού γέμιση. Αφήνω περιθώριο γύρω-γύρω τουλάχιστον 1,5 εκατοστό. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα κάνω 8-12 τσιμπήματα γύρω-γύρω. Τους δίνω ελαφρά κλίση προς τα μέσα. Ισιώνω με κουταλάκι τη γέμιση και αν δω ότι χρειάζεται προσθέτω λίγη ακόμη.
Αραδιάζω τα λυχναράκια σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνω κενά καθώς θα φουσκώσουν.

Βάζω το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα! Έτσι τα λυχναράκια θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν θα ξεχειλίσει η γέμιση!
Προθερμαίνω εγκαίρως το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βγάζω το ταψί από το ψυγείο και με κουταλάκι ρίχνω λίγο χτυπημένο κρόκο ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ και τον απλώνω να την καλύψει. Πασπαλίζω με κανέλλα και φουρνίζω αμέσως στη δεύτερη σκάλα από κάτω. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ.

ΜΕΙΩΝΩ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ. Ψήνω συνολικά 23-25 λεπτά. Προσέχω να μην αρπάξουν και αν χρειαστεί σκεπάζω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Όταν βγούν από το φούρνο είναι τραγανή η ζύμη τους. Την επόμενη μέρα όμως έχει μαλακώσει.

Αφήνω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Διατηρώ σε τάπερ. Μπορούμε να τα έχουμε 4-5 μέρες στο ψυγείο και κάθε φορά να ζεσταίνουμε όσα θα καταναλώσουμε. Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε ψημμένα. Μου αρέσουν πάντως πάρα πολύ και κρύα!!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

tyropitakia
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

438102359 1600270920812430 3187148095294475393 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

441951600 3863995487156790 8007106553577704888 n
Συνταγές7 ώρες ago

Τέλεια υγιεινά τυροπιτάκια κουρού ολικής

441068579 1384085838918736 464848297151224824 n
Συνταγές9 ώρες ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

445089053 1609475606558628 7248771595434746275 n
Συνταγές11 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

441192415 3863645603858445 8400711967295813263 n
Συνταγές13 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

441508070 1486833862241215 4680511273210827569 n
Συνταγές15 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

442475117 1106549717088664 6559534332694073060 n
Συνταγές17 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

Αφράτη Πίτσα
ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ18 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

442501746 8003980942979376 4417039127150689483 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

442444080 1952336771852612 8140726131569402610 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

441954604 3863008383922167 2923353291378169817 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

436302499 10231211889385528 1346745393598088369 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

442473877 1387813911879262 2966408567194478111 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

424679293 1779537255874537 8905515812236152359 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

442412173 1048102763389180 7066438303938607124 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

443711689 2619039718269694 8445815258746605916 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

441460445 8366159133399793 6557718544146279970 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

444759530 2800301110133649 1385161158205264967 n
Γλυκα3 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

441185881 10230204329748983 95873937447013091 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

441187783 7406518862807196 74995100142787316 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!
Συνταγές3 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

441868192 1101424200934549 5855279273547086490 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

441176464 1918050701984285 2921230321057979681 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

441162914 937806974747768 5340391669258396361 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

441241169 1471065417137474 1184245698105113754 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

441640909 1418395522118326 5043226362436378001 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!
Συνταγές4 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

426397018 1614815829297108 1089349958432933602 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

tsoyrekia pasxalina
Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

441316840 2188423308166799 8413845886589629011 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

436243381 1207924840590070 4971570431935461315 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!